10 българи със смъртна закана от Скопие!

0

10 македонски българи са получили закани за убийство, главно през социалните мрежи, през последните 5 години. Мнозинството от тези хора продължават да се страхуват и не желаят да назоват имената си, защото ги грозят репресии в Република Северна Македония. Това разкри пред „Телеграф“ учредителят на първата българска партия в РСМ Петър Колев. 

Досега заплахите към жители на бившата югославска република с българско самосъзнание оставаха единствено на вербално ниво, но след случая със секретаря на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков, който зверски бе пребит от трима души на 19 януари, все повече се засилва страха у нашите сънародници в Повардарието. Македонски българи свидетелстват, че ситуацията в страната спрямо тях става сериозна и има стотици заплахи през последните дни – както онлайн, така и по телефони, а дори и на живо. Подпалването, стрелбата и чупенето на витрини на българските културни клубове „Иван Михайлов“ и „Цар Борис III” в Битоля и Охрид се оказа само малка част от насилствените действия спрямо българщината, колкото я има и е оцеляла през годините.

Трибагреник

Показателен е случаят с Оливер Андовски, българин от Северна Македония, който бе поставил родния трибагреник на терасата си във Велес. Сънародникът ни получи серия от отвратителни заплахи с убийство и саморазправа. Заканите бяха, че ще посегнат не само на него, но и на 8-годишния му син. Случаят е от миналото лято, но остава без всякакви последствия за лицата, отправили заплахите. „Готов съм да умра за България“, заявява открито Андовски, но подкрепа от държавата така и не получава. В крайна сметка той просто е принуден да прибере знамето, за да не си навлича повече неприятности. Други жители на Велес, пожелали анонимност, твърдят, че са имали подобни проблеми само защото са се афиширали като българи. Един е бил уволнен от работа, а друг е получил заплахи, че ще го уволнят и няма да започне работа никъде на територията на бившата югорепублика. Фрапиращ е случаят на жител на Битоля, който е заявил, че е българин, независимо че родителите му са северномакедонци. Баща му е понижен в длъжност, а майка му, която е учителка, е била принудена доброволно да напусне и се е наложило да се хване като продавачка в магазин.

Паметник

Фросина Китановска, многодетна майка от Куманово, също стана жертва на антибългаризма, след като големият й син бил хванат, че поддържа български военен паметник. След серия заплахи за живота и здравето на нея и децата й накрая северномакедонските власти просто спряха майчинските й. Жената изпрати писмо до българските институции с молба за помощ. „Аз съм майка на 4 деца и не смятам, че трябва да бъда наказвана за това, че съм българка и че едно от моите деца се е заело със задачата да поддържа български войнишки паметник, ангажимент, който смятаме за проява на европейските ценности запазване на културното и историческо наследство“, написа жената. В крайна сметка жената бе принудена да се изсели не само от родния си град, но и от държавата, и в момента живее в Германия.

Музика

Певецът Васил Гарванлиев от Струмица, който беше северномакедонският представител в конкурса „Евровизия“, също стана обект на заплахи, след като в клипа му се появи българското знаме, а в свое интервю призна, че се чувства българин и има роднини в Петрич. Оказа се, че Гарванлиев има и двойно гражданство. „За мен най-важното нещо е музиката. Пея за хората. Не очаквах да стане проблем, че в моя клип присъства българският флаг“, каза Гарванлиев. Той сподели, че се занимава с музика от дете. Певецът разкри, че е получавал заплахи за живота си, както и обиди по отношение на сексуалната му ориентация. По-рано през годините редовно жертва на заплахи са изявени македонски българи като председателя на един от първите български културни клубове в Скопие Лазар Младенов. Друг изявен местен българин – Мирослав Ризински, който през 2007 г., е пребит след поклонението на плочата на Мара Бунева в Скопие, по-късно бе хвърлен в затвора по скалъпено обвинение във вземане на подкуп. През годините един от най-заплашваните българи бе покойният проф. Божидар Димитров, заплахи получаваха редовно и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и евродепутатът Ангел Джамбазки. Сега дни преди датата 4 февруари, когато се навършиха 151 години от рождението на големия български революционер Гоце Делчев, десетки българи от Скопие, Битоля, Охрид, Кавадарци и други градове са подложени на постоянни заплахи за живота си. Това е и причината нито един от тях да не посмее да отиде до гроба на революционера, който бе ограден от многобройна полиция, която имаше задача именно да не допуска никого да припари.

Рак погуби Спаска Митрова след затвора

Една от най-измъчваните българки в съвременната ни история е Спаска Митрова от Гевгели. Тя дълги години водеше съдебна битка, за да прибере дъщеря си, и стана жертва на репресия, защото имаше български паспорт. Властите в Северна Македония я тикнаха в зловещия затвор „Идризово“. След като все пак бе освободена и успя да получи правата на детето си, Спаска се поболя от рак. Болестта у родената на 13 юли 1983 г. се отключва след мъките и страданията, на които е подложена в затвора. Спаска Митрова издъхна през юни 2020 г. и до последния си ден живя с дъщеря си, която днес е на 16 години.

Приемат Сърбия за най-голям приятел, а нас за враг

Най-новото социологическо проучване, проведено по телефона сред северномакедонските граждани в периода 12 – 27 декември 2022 г., сочи, че 37% от тях посочват за най-голям приятел Сърбия, следват САЩ – 11,4%, Турция – 8,5%, ЕС – 8,1%, Германия – 4%, Косово – 3,1%, НАТО – 2,9%, Русия –  2,5%, Албания – 1,6%, Хърватия – 0,6%, Китай – 0,5%,  България – 0,5%, Гърция – 0,3%. .Проучването е по поръчка на базираната в Скопие неправителствена организация „Евротинк“. Отговорите на тези, които смятат, че има държава или международна организация, която представлява заплаха за Северна Македония, се подреждат така: България – 27,6%, Русия – 4%, Албания – 1,3%, Косово – 1,2%, Сърбия – 1,1%, САЩ – 1,1%, ЕС – 1%, Гърция – 0,9%.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.