100 кила злато задържаха на „Капитана“ (СНИМКА)

0

Митнически служители на Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“ откриха 1753 грама сребърни и 293 грама златни накити при две отделни проверки на автобуси, влизащи в страната от Турция, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

Според статистиката миналата година на „Капитан Андреево“ са задържани над 100 килограма златни накити, сплави и отливки, а ювелирните изделия от сребро са 36 килограма.

При един от последните случаи автобус с чужда регистрация пристига на пункта по маршрут от Турция за Румъния през България. В зоната за митническа проверка трима от пътниците- двама мъже – турски граждани, и жена – румънска гражданка,  декларирали, че пренасят общо 290 кутии цигари, които са иззети. На дамата е извършен и личен преглед, при който се установя, че в горното бельо са укрити бижутерийни изделия – гривни, пръстени, медальони, синджири и обеци с общо тегло 289,53 грама от 14-каратово злато и монета – австрийски дукат с тегло 3,47 грама от 23,67 – каратово злато на обща стойност 27 893 лева.

Другият случай на контрабандни ювелирни продукти е установен в друг автобус с турска регистрация. При щателната проверка под една от седалките в пасажерския салон са открити осем прозрачни полиетиленови пакета с накити от бял метал. Според извършената от вещото лице експертиза, накитите са сребърни проба 925 с общо тегло 1753 грама и са на стойност 12 271 лева. В хода на проверката се установява, че изделията са собственост на един от пътниците, гражданин на Косово.

Контрабандните общо 2046 грама златни и сребърни изделия на обща стойност 40 164 лева са задържани. На нарушителите са съставени актове, допълват от митницата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.