15 г. килия за сина Виктор, застрелял Царя на халвата

0

Тричленен състав на Върховния касационен съд потвърди присъдата от 15 години „лишаване от свобода“ на 27-годишния Виктор Василев, който преди почти 5 години застреля с ловна пушка баща си – бизнесмена Иван Христов, съобщиха от ВКС.

Тялото на 48-годишния Иван Христов бе открито в къщата му в ябланишкото село Добревци на 25 февруари 2018 г. от 50-годишния му брат. Бизнесменът, известен като Царя на халвата, бе прострелян в главата с ловна пушка. Двамата братя имат фирма за производство на ябланска халва и локум и са едни от най-големите производители в бранша.

За убийството бе задържан тогава 23-годишният син на жертвата – Виктор Василев. Младежът е четвъртокурсник в Академията на МВР. По време на разследването стана ясно, че семейна драма стои зад решението на Виктор да отнеме живота на родния си баща. Царя на халвата имал извънбрачна връзка, което подтикнало съпругата му и майка на Виктор да се опита да се самоубие

Окръжният съд в Ловеч, а след това и Апелативният във Велико Търново постановяват наказание от 15 години затвор за извършителя. Отчетени са много смегчаващи обстоятелства – Виктор Василев няма криминални регистрации, с чисто съдебно минало е и е студент в Академията на МВР. Освен това е направил самопризнания.

Младият мъж обаче обжалва присъдата пред най-висшата инстанция.

Съдебният състав на ВКС приема за неоснователни отправените в жалбата упреци за съществено нарушение на процесуалните правила. Направената от апелативните магистрати доказателствена оценка на самопризнанието на подсъдимия е в пълно съответствие с изискванията на разпоредбата на чл. 116 от НПК, съдържаща забрана осъдителната присъда да е постановена изолирано върху доказателства, събрани от обясненията на подсъдимия, които го уличават в извършване на престъплението.

Позицията на въззивната инстанция, според която като достоверен доказателствен източник следва да бъде ценена именно информацията, депозирана от Василев в рамките на проведения му в досъдебното производство разпит, е убедително защитена в мотивите, тъй като е изградена въз основа на комплексен анализ на наличната доказателствена съвкупност, отчетена в подкрепа на обясненията на подсъдимия, че той е автор на деянието, както и че огнестрелното нараняване, причинило смъртта, е произведено именно с оръжието, което той е предал с протокол за доброволно предаване.

Фактическите изводи в частта от мотивите, свързана с механизма на деянието и средството, с което е реализирано, са формирани процесуално правилно, посочват върховните съдии.

Събраният доказателствен материал е бил оценен в съответствие с правилата на формалната логика, в резултат на което контролираният съд е достигнал до защитен с аргументация извод, че подсъдимият е причинил смъртта на баща си, като е произвел два изстрела с лично притежаваното си огнестрелно оръжие, единият от които е бил фатален.

Контролираната инстанция неоснователно е упрекната в игнориране на заключението на повторната петорна комплексна психиатрична и психологична експертиза.

Според върховните съдии, както експертизата, на която подсъдимият поставя акцент, така и останалите назначени експертизи, имащи за задача да изследват поведението на младежа на плоскостта на това дали има данни за физиологичен афект, са били подробно обсъдени и анализирани от проверявания съд, който е подходил изключително прецизно и внимателно при оценката им.

Оплакването за нарушение на закона в касационната жалба е изведено на първо място като последица от допуснатите нарушения на процесуалните правила, регламентиращи доказателствената и аналитична дейност на въззивния съд и на задължението му да вземе всички мерки за изясняване на обективната истина. Посочените пороци не са налице, констатира тричленният състав на ВКС.

Според върховните съдии правилно въззивният съд е приел липса на състояние на физиологичен афект у подсъдимия, тъй като не е констатирал наличие и на юридическата предпоставка за възможност за прилагане на тази законова квалификация.

Обоснован и съответен на доказателствата е изводът, че не поведението на убития бизнесмен, а това на подсъдимия е неправомерно. Именно Виктор Василев е този, който в ранния следобед на 25 февруари 2018 г. е посетил в кратък времеви порядък трикратно дома, обитаван от баща му.

След първите две посещения, подразнен от проведения между двамата разговор, подсъдимият е напуснал дома на баща си, посетил този, в който живее и от който взел законно притежаваното си ловно оръжие, след което се върнал отново в дома на баща си, като при влизането си там произвел два изстрела, единият от които бил фатален

„Именно тази последователност от съзнателни, подредени и целенасочени действия на подсъдимия Василев правилно са били обсъдени от въззивния съд, който е стигнал до верен извод относно правилното приложение на материалния закон от първоинстанционния съд, квалифицирал деянието като престъпление по чл. 116 т. 3, пр. 1 вр. чл. 115 от НК“, категорични са върховните съдии

Според съдебния състав на ВКС неоснователно е и оплакването за явна несправедливост на наложеното наказание. Въззивният съд е бил изключително внимателен, когато е утвърждавал дейността на окръжния съд по индивидуализацията на наложеното на подсъдимия наказание, което е определено при превес на смекчаващите отговорността обстоятелства в минималния предвиден размер.

Не е налице несъответствие между степента на обществена опасност на деянието и дееца, от една страна, и отмерения обем държавна принуда, от друга, поради което не се налага изменение на обжалваното решение в санкционната му част, пишат върховните съдии.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.