Адвокатът, който се отказа от защитата на Никола, разкри подробности за детството му

0

„Това е една огромна трагедия, една много тежка ситуация, погубени са два млади живота. И на 21-годишния Ангел, и на 18-годишния негов убиец – Никола. Той ще влезе в затвора като незавършен убиец и може би ще излезе абсолютно завършен убиец. И всичко това заради липсата на семейство и родителски авторитети.

Именно това води до превръщането на децата ни в зверове, когато са оставени на произвола на съдбата. Обществото ни е безкрайно болно. Хората се чувстват незащитени, защото липсва справедливостта и едно такова събитие отприщва огромната обществена енергия и омраза към извършителя на това деяние.

Но малко си задават въпроса защо се случи и как да го предотвратим, какво правим като общество, защото утре всяко едно дете може да бъде на това място.  

Това сподели с болка адвокат Лъчезар Кръстев от Пазарджик, който е бил нает да защитава Никола Райчев, извършителя на последното убийство в Пазарджик, но след това се оттегли.

„Неговият брат ме потърси за контакт, родителите изобщо не се явиха“, разказа още адвокат Кръстев.

Всъщност родителите на Никола Райчев не са семейство от 10 години, това е разтурено семейство, имало е тежък развод между тях.

Всичко това обременява децата, те го приемат трудно, а болезнената ревност е наследена от Никола.

Той безспорно е извършител на деянието, в това няма съмнения. Но въпросът е защо един 18-годишен е склонен на такава агресия и какви са обстоятелствата, поради които той е готов на тази жестока постъпка.  

Според адвокат Кръстев, житието на Никола до момента е в основата на всичко това. Него го модифицира улицата, мачовците, няма баща до себе си, няма майка до себе си, няма и връзка с брат си. Всичките са били много травмирани от развода преди 10 години, когато отношенията между тях изведнъж рухват – бащата започва да пие, изпуска контрола върху децата.

Големият син напуска България и бяга в Англия, откъдето три години не се връща. Дошъл си е седмица преди фаталната случка. Малкият син – Никола е останал реално на улицата, макар че официално майка му се води попечител, но тя живее с друг мъж.

Характерът на Никола е особен. Той е затворен тип, себичен, пали се бързо. Като дете Никола е бил приказлив, умен, но навлизайки в пубертета, става все по-труден, а средата, в която живее, го превръща в един тлеещ взрив, който избухва заради ревност.

Според разказа му, любимото му момиче е било едновременно и с двамата в един и същи период. Или поне така си е мислел Никола, който не е искал да приеме факта, че тя го е оставила. За него това е било изневяра, тя го е отхвърлила.  

До деня на убийството той не е познавал другото момче. Ревността му се отприщва в момента, в който го вижда. Има обстоятелства, при които той разбира, че на същия ден момичето му има среща с Ангел и отива пред къщата, за да го види кой е. Там става най-страшното.

„Ето за такива неща децата умират по улиците и утре може да се окаже всяко едно на това място. Никола нито пие, нито пуши, не е взимал наркотици. Той е един скрит интровертен тип, трупал е като взрив това напрежение от живота си, за да се случи най-страшното. Никой не го е учил как да се контролира, за да не избухва.

Той трябва да понесе наказанието си, безспорно, ще изпие горчивата чаша до дъно. Въпросът не е в това да избегне правосъдие, а да се квалифицира и индивидуализира наказанието така, че да се даде шанс на този индивид да се поправи. Но дълбоко съм скептичен в това!“, разказа още адвокат Кръстев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.