Аферата Nexo разследвана в още 5 държави

0

В поне още 5 държави освен в България е разследвана NEXO, аферата която гръмна у нас в началото на януари. Това показват медийни публикации по темата в българския и международен информационен обмен, както и данни от разследващите органи у нас и в чужбина. Освен в България, регулаторните органи на поне още 5 държави – САЩ, Великобритания, Израел, Естония и дори Кайманите са се занимавали или продължават да се занимават с аферата на криптобанката.

Предполага се, че разследване се води и в Швейцария, където реално е една от основните фирми от пирамидата NEXO, но засега тези данни не са потвърдена официално.

Какво се знае до тук? Най-важната информация е, че разследването срещу криптоплатформата не е тръгнало от България, а причината за това е прозаична – у нас тя не е оперирала не е действала  като финансова структура. Това е заявявано както от разследващите, така и от самите създатели на NEXO, които многократно вече обявяваха, че компанията им не е действала на територията на страната ни. В същото време още в първите часове на акцията от прокуратурата обявиха, че основната дейност на NEXO се е въртяла именно у нас. Защо е разминаването?

Всъщност и едното, и другото твърдения са верни и не са взаимоизключващи се. Реално NEXO не е набирала клиенти у нас и съответно не е работила с български криптовложители или кредитоискатели. В същото време у нас е бил екипът, който е обработвал всички транзакции, идващи от чужбина и затова фирмата „Ен Ди Ес“, която е майка на пирамидата NEXO, е имала в последната година над 450 служители в България. Тук са били и офисите на компанията, където са държани цялата документация по криптопортфейлите й.

В същото време, там, където е оперирала NEXO, тя е отваряла дружество в съответната държава. По думи на самия Антони Тренчев, който в неделя вечер даде две интервюта за двете национални телевизии по едно и също време (виж карето), NEXO действа в 200 държави.

Според данни на разследващите, потвърдени в интервю през уикенда и от президента Румен Радев, разследването срещу криптобанката у нас е тръгнало по сигнал на чужда служба.

Според неофициална информация става въпрос за Британската агенция за борба с престъпността (National Crime Agency, NCA), представители на която присъстваха по време на пресконференцията на прокуратурата за аферата. Междувременно от агенцията потвърдиха пред „Капитал“, че помагат на българското следствие.

С уточнението, че не може да даде повече детайли и разпространението на такива може да се случва само от българските власти, говорител на NCA коментира: „Работим отблизо с българските власти, включително и Националната следствена служба (НСлС), за да се борим със сериозна и организирана престъпност. За да помогнем в това разследване, споделяме опит по отношение на начина на действие на групи, които се занимават с киберпрестъпност, предлагаме съвети и помощ при използването на инструменти и техники за прекратяване на този тип дейност. Киберпрестъпността надскача граници, затова международното сътрудничество е задължително.“

От Българската прокуратура също са лаконични и съобщават, че разследваната организирана престъпна група е действала от 2018 г. до 12 януари тази на територията на България, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Швейцария и Каймановите острови. Отново според прокуратурата сочените за обвиняеми са се „сдружили съгласувано и с користна цел“ – да вършат в страната и чужбина престъпления.

У нас e образувано досъдебно производство за дейността на NEXO, като се разследват организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставяне на банкова дейност без необходимия лиценз, както и компютърни измами и нарушения на санкциите срещу Русия.

Това обаче е само пикът на проблемите на NEXO зад граница и в България. Разследванията срещу нея датират далеч назад във времето.

Така в края на 2021 г. щатът Ню Йорк разпореди на NEXO да прекрати предлагането на един от продуктите си – депозит с висока лихва, стигаща до 36% заради липсата на лиценз за подобна дейност. Заради предлагания незаконно високолихвен депозит, чрез който – според данните от американските медии, фирмата е привлякла 93 000 US граждани, вложили 800 млн. долара в него, към есента на 2022 г. освен Ню Йорк още 7 щата бяха стартирали съдебни процедури срещу NEXO – Калифорния, Върмонт, Оклахома, Кентъки, Вашингтон, Южна Каролина и Мериленд.

Така се стигна до това преди няколко дни САЩ да наложи на компанията глоба от $45 млн. заради нарушаване на регулациите зад Океана. И въпреки опитите на създателите на NEXO да представят казуса като „нищо особено не се е случило“ и „това всъщност приключва проблемите ни там“, реално глобата е прецедент за САЩ, който развързва ръцете на контролните органи в страната да започнат масови разследвания на подобни криптопирамиди и най-важното: да им наложат забрани за работа. Такава за срок от 5 години е получила и NEXO.

“Въпреки неколкократните ни предупреждения, платформата за криптовалутата NEXO се провали в това да се регистрира. Въпреки, че поведението им беше съмнително и сенчесто, нашите закони са ясни: ще накараме NEXO да плати 24 млн. долара за нарушаване на щатските закони и забранявам на компанията да оперира на територията на щата за срок от 5 години”. Това написа преди няколко дни в профила си в Туитър главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс.

Тя обяснява още, че NEXO ще плати и 1,9 млн. долара на Ню Йорк, както и, че са задължени да информират всичките си американски инвеститори да изтеглят активите си от платформата. “Дните, в които крипто компании се държаха все едно правилата не се отнасят за тях, са към своя край”, заканва се още Джеймс.

Според Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) от NEXO се съгласили да платят неустойка от 22,5 милиона долара и да прекратят своето нерегистрирано предложение и продажба на продукта на американски инвеститори, както и да платят допълнителни 22,5 милиона долара глоби за уреждане на подобни обвинения от други федерални регулаторни органи.

“Обвинихме NEXO, че не е регистрирала своя продукт за крипто кредитиране на дребно, преди да го предложи на обществеността, заобикаляйки основните изисквания за прозрачност, предназначени да защитят инвеститорите”, каза председателят на SEC Гари Генслер. В извънсъдебното споразумение NEXO не признава или отрича констатациите на агенцията. Компанията трябва да плати паричната санкция в рамките на 12 месеца.

“Постигнатото споразумение между NEXO Capital Inc., регистрирана през 2018 г. на Каймановите острови, и компетентните регулаторни органи на САЩ е показателно за това, че разследваните от нас лица признават вината си пред регулаторните органи, а именно, че са предлагали финансови и банкови услуги без разрешение, заобикаляйки и нарушавайки правилата за защита на инвеститорите.” Това се каза в изявление Сийка Милева, говорител на главния прокурор. Тя добави, че още в края на миналата година е изпратена молба за правна помощ до САЩ.

“Изготвят се и престои да се изпратят молби за правна помощ и Европейски заповеди за разследване и до други държави, с цел да се съберат всички доказателства, необходими за изясняване на цялостната фактическа обстановка с оглед предмета на доказване по делото”, каза Сийка Милева. И разясни, че по досъдебното производство са приобщени много жалби от британски граждани, съдържащи твърдения, че са жертва на измами от страна на NEXO. Българската прокуратура поздрави американските регулаторни органи за постигнатия успех в проверката на дейността на NEXO, чийто собственици са български граждани.

Във Великобритания пък през есента на миналата година вложители в NEXO заведоха дело срещу криптобанката. Причината – тя отказала да им позволи да си изтеглят вложения в размер на 126 млн. долара, като им замразила сметките. Според медийни публикации, освен във Великобритания и Израел също е стартирала разследване срещу NEXO. Именно от Израел идва и сигналът, че през криптоплатформата са правени транзакции от човек от терористичната палестинска групировка Хамас.

Разследването стартира, след като службите на Острова засичат сложни и многоходови финансови операции – Кънчев и Тренчев теглят средства от криптопортфейла на дружеството и ги пренасочват към свои инвестиционни портфейли.

Твърди се, че само за последните 3 месеца босовете на NEXO са пренасочили над $ 1,5 милиарда, като парите са минали за кратко през Швейцария и през офшорна банка в Карибския басейн.

В същото време финансовият контролен орган на Каймановите острови (CIMA) отхвърли заявката на NEXO на 20 декември, като заяви, че бизнес моделът на фирмата не отговаря на изисквания рисков профил, се казва в съдебно дело на Каймановите острови.

„NEXO представляваше риск за доверието в пазара, защитата на потребителите и репутацията на островите като финансов център“, заяви Паричния орган на Каймановите острови (CIMA).

Директорите и акционерите на NEXO не са разкрили пред CIMA потенциални регулаторни въпроси за принудително изпълнение в САЩ и производства в английските съдилища, се казва в иска, цитиран от регулатора.

Заради отказа на CIMA да даде разрешително на NEXO, в момента тече дело. Адвокатите на NEXO твърдят, че решението на CIMA е било процедурно несправедливо и че регулаторът също така е нарушил конституционните и законовите си задължения, като не е информирал NEXO за подробната причина за отказа.

Отново заради разследване те вече бяха принудени да се изтеглят от Естония, където регистрираното през 2018 г. дружество NEXO Services е заличено от регистъра през 2022 г. До това се стигна, след като през 2019 г. естонският финансов инспекторат заключи, че въпреки твърденията на Тренчев, че нямало нищо общо между криптоплатформата и фирмата за бързи кредити „Кредисимо“, чийто съосновател е съдружникът му Коста Кънчев, „NEXO действа като посредник между естонските потребители и криптозаемите, предлагани от „Кредисимо“. И постанови, че тъй като не са лицензирани за подобна дейност, не могат да функционират в Естония.

Антони Тренчев плаши БГ институциите с чуждестранни санкции и със съд за $1 млрд.

Един от двамата издирвани собственици на NEXO Антони Тренчев даде в рамките на един час две програмни интервюта едновременно за двете национални телевизии. В тях издирваният за участие в организирана престъпна група за данъчни измами и пране на пари бивш депутат от РБ така и не каза къде се намира в момента. В същото  време с ехиден тон отрече твърденията на разследващите, че фирмата му се е занимавала с престъпна дейност и дори си позволи да заплаши българските институции с налагане на международни санкции.

Съоснователят на „NEXO“ Антони Тренчев заяви пред bTV, че платформата не оперира в България, „именно за да не попаднат на подобен безобразен произвол и репресии от българската политическа класа, която използва българските органи за рекет“.

„Сега трябва да се занимаваме с безобразните и безумни обвинения на прокуратурата и това ще направим, няма никакъв проблем“, каза още той. По думите му „казусът, който е образувала прокуратурата, е безпрецедентен и той е образуван напълно изкуствено с цел препиране на имиджа на прокуратурата на имиджа на главния прокурор“.

Въпреки че твърденията му за произвол рязко се разминават с реалностите и фактите, според които платформата е обект на международно разследване, включващо България, Съоснователят на NEXO не спести и заплахи. Той заяви, че единият от задържаните е гражданин на САЩ, на който са нарушени човешките права, а щетите са за милиарди, които ще бъдат платени от българския данъкоплатец.

Той избегна и въпросите за маститите суми, които NEXO е дарявала на една от парламентарните формации – „Демократична България“. От регистрите на Сметната палата лъсна, че близо 90% от даренията за ДБ за кампанията й за последния парламентарен вот са дошли именно по тази линия.

„Наши служители, получили своите доста високи възнаграждения, след платени данъци на своите средства, са дарили, на когото са решили. Имаме над 800 човека във фирмата. Не ги следя всички. Стана ясно, че (б.р. дарения) е имало към „Да, България!“. Дали е имало към други формации нито съм гледал, нито ми е работа“, заяви само Тренчев.

В същото време обаче размерът на даренията, както и факта, че са правени по едно и също време, показва, че става въпрос за централизирана спонсорска кампания. Това е и една от линиите, които ще бъдат разследвани от временната парламентарна комисия, която беше образувана и стартира работа още миналата седмица. В следващите дни, по време на заседанията й, се очаква да бъде разнищвана и връзката между NEXO, даренията към партии, играещи ролята на проводници на интересите на олигарха Иво Прокопиев и връзката на компанията с ръководения от него кръг „Капитал“.

Тя се оказа особено тясна, като вицепрезидент на NEXO дори е бивш висш кадър на медийната империя на Прокопиев, а самите издания на кръга „Капитал“ са играели ролята на основна рекламна платформа за криптопирамидата и дори са й предоставяли HR услуги. Само по линия на промоутърската дейност в „Капитал“ са налети близо 1 млн. лева от NEXO.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.