Андрей Цеков брани кичозния „Златен век“

0

Двама депутати от „Демократична България“ упорито питат министъра на регионалното развитие Андрей Цеков защо не събаря незаконните етажи на небостъргача „Златен век“, показа проверка на „Филтър“ в писмения парламентарен контрол.

Ивайло Мирчев и Любен Иванов  от сините в Народното събрание  упорито питат един през друг регионалния министър за „Златен век“, който се издига застрашително в кв. „Лозенец“ до японския хотел.

В същото време министърът чиновник  продължава да увърта и това поражда съмнения за обвързаности със собствениците на въпросния небостъргач семейство Мирянови. Последните раздават пари наляво и надясно, за да им хвалят кичозното строителство. Преди време за тях лобираше злополучният втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Кой е министър Андрей Цеков,

който  толкова е притеснен за проекта на семейство Мирянови? Цеков е от квотата на  „Продължаваме промяната“. В редовното правителство на ПП, ДБ, БСП и ИТН беше зам.-министър. Тогава и сега като титуляр отговаря за ДНСК, която още  през 2020 година установи, че строежът над 10-ия етаж е незаконен. Оттогава  „Артекс“ води люта битка в съда, за да запази гигантската сграда.

Министърът се оправдава със съда, въпреки че строежът“ над десетия етаж на небостъреача е обявен за незаконен и дори се работи по изграждането му.

В последните си два отговора до Мирчев и Иванов Андрей Цеков се оправдава. по интересен начин. Съдебната практика в случаи на събаряне на незаконно строителство била различна. С доклад на ДНСК от ноември, когато не е бил министър, е сезиран Върховният административен съд, за да се образува тълкувателно дело и така да станело ясно дали да се събаря незаконното строителство над 10-ия етаж на „Златен век“. Такова дело обаче няма образувано, посочва министър Цеков.

Кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов е съпартиец на Ивайло Мирчев и Любен Иванов. Той също е борец срещу незаконния строеж, но удря на камък при пореден министър, макар и вече да е негов коалиционен партньор. Обещанията пред хората от квартала строежът да спре и да се събори незаконната му част остават неизпълнени. Павлов е кандидат за втори мандат като кмет на района. Според източници на „Филтър“ от средите на „Демократична България“ Ивайло Мирчев и Любен Иванов вършат услуга на Константин Павлов, който трябва да обясни на избирателите си защо „Златен век“ е на мястото си и продължава да расте в разрез с градоустройствения план. Според други обаче Ивайло Мирчев е един от депутатите, които защитават принципни позиции по много подобни казуси.

Злополучният небостъргач на „Артекс“ е най-амбициозният проект на семейство Мирянови. Те станаха известни покрай аферата „Апартамент- гейт“, когато стана ясно, че са продали суперлуксозно жилище на Цветан Цветанов, който е платил 4 пъти под пазарната цена за него, и то със спорни заменки за други негови апартаменти. После дойде разкритието, че Цветанов е бил двигателят на законодателна промяна, която да даде възможност за изграждането на небостъргача в кв. „Лозенец“. Строителството обаче продължава над 10 години след разрешението – срок, който направи надстройката незаконна. От 2019 година насам обаче властта не намери начин да се справи с беззаконието на Мирянови, което вгорчи живота на цял квартал в София. Пред „Златен век“ имаше серия от протести на местните жители, според които районът ще се задръсти и ще се влошат условиш а за живот в квартала.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.