Атанас Атанасов клати сглобката заради пенсия от 5 000 лева

0

Никола Минчев ще води листата на „Продължаваме промяната“ за евровота през юни, реши очаквано в сряда Изпълнителният съвет на партията. След като поеме към Брюксел, той ще освободи пътя пред лидера на ДСБ ген. Атанас Атанасов към председателското място на парламента. А като седне на този трон, ще бъдат гарантирани огромни пари при скорошното му пенсиониране.

Малко известен е фактът, че докато за редовите граждани има таван на пенсиите, каквато и заплата да вземат, то в Кодекса за социално осигуряване има изключения. Ограничаването не важи за президента, вицепрезидента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и конституционните съдии.

Атанас Атансов навършва пенсионна възраст през май тази година. При избора му през март за шеф на парламента той ще си гарантира сладка добавка към и без това високата пенсия. Към днешна дата пенсиите на хората от списъка с изключения е 4317 лева.

С повишаването на депутатските заплати, което става автоматично на всеки три месеца, бъдещата пенсия на Атанасов съвсем скоро може да удари и 5 хиляди лева.

По информация на „Уикенд“ заседанието на „Промяната“, с което Никола Минчев е определен за водач на евролистата е било изключително драматично. Голяма част от членовете до последно са били против, но след часове на разправии и скандали са клекнали, само и само да не разклатят сглобката.

В случая опасностите пред парламентарното мнозинство не са мижавите опозиционни гърчове на БСП, „Възраждане“ и ИТН, а ултиматумът от ДСБ. Тъмносините открито заплашили, че „ще разтурят седянката“, ако след ротацията техният лидер Атанас Атанасов не застане начело на Народното събрание.

Нещата рязко се променят в края на миналата година, разказват източниците. Осъзнавайки, че му предстои пенсиониране, Атанасов, който никога не е демонстрирал мераци за високи държавни постове, изведнъж заявява на партньорите си от ПП, че иска да стане конституционен съдия. Пост, който също му гарантира изключение за парите при пенсиониране. Преди още да има решениу, шефът на ДСБ побърза да потвърди в свое телевизионно интервю слуховете, пускани от хора в ДСБ, че го готвят за конституционен съдия.

Твърди се, че генералските мераци са овладени с големи усилия, и след деликатни намеци, че в кариерата му има някой нелицеприятни моменти. От работата му като прокурор в Разград по време на Възродителния процес до оперативни доклади на службите за връзки с контрабандни канали при правителството на Иван Костов.

В крайна сметка под благовидния предлог, че балансът в парламентарната група на ДБ-ПП ще се разбие, ако лидерът на едната партия се отдалечи от партийния живот, Атанасов склонява да се оттегли в полза на съдия Борислав Белазелков.

Така мераците му за огромна пенсия се прехвърлят към поста шеф на Народното събрание. Твърди се, че намеренията му са посрещнати на нож в парламентарната група.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.