Австрия бие тъпана: Руски килъри дебнат Христо Грозев!

0

Австрийските власти са предупредили т.нар. журналист от Bellingcat Христо Грозев, че наети от Русия убийци го издирват активно с помощта на местни агенти, пише Financial Times. Грозев доскоро живееше във Виена.

„Австрийските власти смятат, че там не съм в безопасност“, казва Грозев. Той добавя, че бивш офицер от австрийските специални служби, действайки по указание на руското разузнаване, е получил достъп до личните му данни. През февруари Грозев замина за Северна Америка от съображения за сигурност. Журналистът каза пред FT, че ще продължи да работи и вярва, че разследванията му имат значение.  Той добавя, че не съжалява за дейността си и „не може да си позволи да се страхува от Путин, иначе той ще спечели“.

В края на декември миналата година Грозев беше обявен за издирване от руското МВР. Малко след това журналистът съобщи, че австрийските власти са му предложили денонощна охрана.

Миналата пролет Грозев съобщи, че двама австрийски агенти, за които се предполага, че са свързани с руските разузнавателни служби, са събирали информация за него.

В началото на февруари изданието Vice, позовавайки се на американското и украинското разузнаване, съобщи, че Путин може да разреши убийството на свои противници, живеещи в западни страни. Един от събеседниците на изданието съобщава, че Русия продължава тайните операции в чужбина, включително подготовката на убийства.

Христо Грозев участва в разследванията на отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Алексей Навални и други руски опозиционери. През октомври Bellingcat разкри данните на руски военни, които програмират ракети, изстрелвани по украинската инфраструктура. През юли миналата година разследващият екип беше обявен за „нежелан“ в Русия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.