Българите, шпионирали за Русия, се правели на журналисти

0

Тримата българи, арестувани във Великобритания по подозрение в шпионаж за Русия, са се представяли за журналисти, за да наблюдават цели в Лондон и Европа, пише „Таймс“. От Скотланд Ярд са открили фалшиви прескарти и маркови дрехи от каналите Discovery и National Geographic.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са сред петимата души, арестувани през февруари след обиски на имоти в Лондон и Грейт Ярмут в Норфолк. Твърди се, че контраразузнаването МИ-5 е предало информацията на полицията.

Тримата, които вече са пуснати под гаранция, са обвинени за притежание на 19 фалшиви документа с „неправомерни намерения“, включително паспорти, лични карти и документи за Обединеното кралство, България, Италия, Испания, Франция, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. Заедно с тях са арестувани още двама души, за които се твърди, че няма повдигнати обвинения. Те са на 28 и 29 г. и не е ясно дали също са българи.

„Таймс“ пише, че фалшифицирането е ръководено от 45-годишния Русев от къща за гости в Норфолк и следователите са открили в стаята му оборудване за изработване на фалшиви документи.

Българите, които чакат да се изправят пред съда през следващата година, също са имали връзки с апартамент в северозападен Лондон, разположен на миля от военната база на RAF Northolt, пише „Телеграф“. Базата често се използва от министри, чуждестранни държавни глави и членове на кралското семейство.

Тримата българи, обвинени във Великобритания за шпионаж в полза на Русия, са разследвани за същото и у нас, съобщи вчера прокуратурата. По-късно bTV съобщи, че сигналът е подаден в началото на годината от разследващия журналист Христо Грозев. Сигналът обхваща поне 14 години, защото тримата са в Лондон от 2009 г. Смята се, че те са поръчвали на хора в България да наблюдават дейността на Грозев в периодите му на кацане и заминаване от страната. Извършителите на поръчките вече са разпитани.

През 2008-2009 г. Русев е бил съветник в българското министерство на енергетиката и в Българския енергиен холдинг. По това време управлява правителството на Сергей Станишев, а министър на икономиката и енергетиката е Петър Димитров.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.