България сезира ЕС за диващината срещу нашите в Македония

0

Българската държава е сезирала редица институции на Европейския съюз заради „репресивно законодателство“ в Северна Македония по отношение на българския етнос в страната. Това съобщи министърът на външните работи Николай Милков пред „България он еър“.

Гостуването му в телевизията беше по повод приетите преди дни промени в Закона за сдруженията и фондациите в западната ни съседка, в резултат на които от местните регистри бяха заличени имената на два български клуба – „Иван Михайлов“ в Битоля и „Цар Борис III“ в Охрид. Въпреки уверенията, които България е получила, промените във въпросния закон не са били съгласувани от РСМ с Венецианската комисия.

„Ако този закон беше прегледан от Венецианската комисия, както е редно и както ни бяха обещали, то нямаше да се стигне до приемането на това законодателство. Това, че беше прието така, бързо доведе и до последващи действия, които са следните: от над 17 000 регистрирани организации в РСМ първите две, с които създадената комисия се захвана, бяха българските две организации“, каза Милков в ефира на „България он еър“.

Външният министър изрази убеждение, че законът е насочен изключително и само срещу клубовете на местните македонски българи.

„Това е репресивно законодателство, което има конкретен адресат и конкретна цел“, допълни Милков и апелира българите в Северна Македония да не се страхуват и да подават сигнали за нередности както до властите в Скопие, така и до международните институции.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.