Безгласният Николай Денков се пъне за импийчмънт на Румен Радев

0

Президентът Румен Радев няколко пъти е излизал извън правомощията, които Конституцията му дава, и е дал основание за импийчмънт. Такава процедура обаче би отнела обществена енергия и би ни отклонило от задачите ни. Това коментира премиерът на конци Николай Денков в интервю за Нова тв на въпрос дали би подкрепил процедура по отстраняването на държавния глава. Денков не конкретизира с кои си действия Радев е нарушил правомощията си, но даде да се разбере, че не е „за“.

Премиерът говори за срещата си с Радев по време на благотворителния „Мач на надеждата“, организиран от Стилиян Петров. „Говорихме си за проблеми, които трябва да решаваме заедно. Имаше няколко, които обсъдихме“, каза той, отново без конкретика. „Надявам се да си говорим оттук насетне“, посочи още Денков по адрес на Радев. Но каза, че не е коректно да се говори за престрелки между президента и правителството, тъй като дълги месеци залповете са били само от президентството.

„Има доста теми, по които можем да работим заедно (с президента, бел. ред.). Той многократно каза, че е за проевропейско развитие. Но това трябва да става с конкретни действия“, посочи Денков. И даде пример с внесения проектобюджет от служебното правителство на Радев, предвиждащ 6,4% дефицит, който „моментално изпраща държавата извън орбитата на Еврозоната“.

Референдум за 3 март

Според Денков има логика в предложението за референдум за запазването на 3 март като национален празник, след като в предложените от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС промени в Конституцията за национален празник се обявява 24 май. „Но трябва да има време, за да се чуят защитниците и в двете посоки. Резултатът трябва да е на базата на информирана дискусия“, смята премиерът. За референдум пръв заговори Радев, като идеята му беше подета от Инициативен комитет. На 1 септември държавният глава заяви, че 3 март е „червената линия на народното търпение“.

Шенген

„Не мога да гарантирам, че октомври ще станем част от Шенген“, призна Денков. Според него обаче ако бъде прието нужното законодателство, няма да има аргумент по същество срещу България. Премиерът посочи, че предстоящите избори в Нидерландия и в Австрия усложняват ситуацията, защото темата за мигрантите там е много чувствителна.

Премиерът смята, че „ако не октомври, то декември“ има шанс България да бъде приета в пространството за безвизово пътуване. Но трябва „да сме си свършили работата“, за да не сме слаби в преговорите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.