Бежанците ни заливат: „Гранична полиция” назначава още 1200 души

0

В „Гранична полиция“ е започнала процедура за увеличаване на щата с 1200 души, съобщи пред Би Ти Ви нейният шеф Антон Златанов. Нужна е промяна в закона, след което продължителен подбор и обучения, така че пълното укомплектоване ще отнеме 4-5 години, добави той.

Златанов съобщи, че данните за мигрантския натиск през декември и януари са четири пъти по-добри, отколкото през същите месеци на предишните две години. През цялата минала година са предотвратени 180 хил. опита за влизане в страната, а 16 хил. души са задържани в бежански центрове.

Шефът на „Гранична полиция“ каза, че едва 10% от мигрантите идват в Западна Европа по Балканския маршрут като малка част от тях са през България. Посочи, че по официални данни на сръбските служби притокът на мигранти там е главно през Северна Македония.

Според Златанов не е необходимо засилването на граничния контрол с Румъния, както настоява Австрия, защото през тази граница преминаванията са единични.

Австрия не е диригент в оркестъра на европейските държави, подчерта той по повод условията, които Виена поставя пред пълното присъединяване на България и Румъния към Шенгенската зона за свободно движение. Подчерта за пореден път, че България и в момента е готова да се присъедини изцяло. Добави, че каквито и условия да поставя Австрия и каквито договорки да подписва с България, те ще са нищожни, защото решенията в ЕС са общи.

Добави, че като член на ръководството на „Фронтекс“ ще поиска службата да удвои служителите си в България от сегашните 136.

В отговор на въпроси Златанов увери, че българските граничари, чиято екстрадиция иска Турция, ще останат в България. По думите му причината за турското искане е това, че съдебните дела там не са приключили. В България обаче съдът се е произнесъл окончателно, че те нямат вина за смъртта на турския рибар, а Европейският съд по правата на човека е прекратил делото срещу тях.

Комисия проверява дали действията на граничи полицаи, пуснали през границата заподозрените за убийството на бизнесмена Кирил Русев с неговия паспорт по-рано този месец, са направили грешка или са имали някакви подбуди. Златанов каза, че разполага с пълна информация, но няма да я коментира, за да не повлияе на разследващите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.