БИТКА за КОМИСИОННИ: Война за държавното мляко!

0

„Ел Би Булгарикум“ се оказа арена на ожесточена битка за разпределяне на комисионни от доставката на сухо мляко за държавната фирма между две фракции в ръководството ѝ, свързани с БСП. Годишният оборот на дружеството възлиза на около 20 млн. лв.

Доскорошният изпълнителен директор на дружеството Николай Маринов беше уволнен, след като, по твърденията му, е отказал да изпълни разпореждане на изпълнителния директор на „Държавната консолидационна компания“ (ДКК) Венцислав Димитров да подпише договор с „Милки Груп Био“ за доставка на сухо мляко. Това стана ясно от думите на Маринов на пресконференция днес в БТА – ден след като беше сменен на поста.

В същото време Венцислав Димитров обвини Маринов в редица нарушения, сред които е сключването на неизгодни договори за доставка на сухо мляко с „Интегрални системи за автоматизация и контрол – И.С.А.К.“ ООД и с „Уайт Голд Трейт“.

Доставната цена от трите фирми за „Ел Би Булгарикум“ е около 1.50 лв. за литър мляко.

В същото време българските производители се оплакват, че млякото им се изкупува на цени от 0.90 лв. до 1.15 лв. за литър.

Къде отива разликата от 40 – 50 стотинки не стана ясно, но за това пък двете страни не спират да сипят обвинения една срещу друга.

Николай Маринов видя в смяната му опит за фалиране на държавното дружество и тайна приватизация. Обеща да се сезира компетентните органи. Маринов е член на БСП и стана изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум“ след проведен конкурс в началото на декември 2022 г. Той е от крилото, което подкрепя президента Румен Радев, и този път няма да е в листите на БСП на предстоящите парламентарни избори.

От своя страна Венцислав Димитров обвини Маринов в редица нарушения и също обеща да сезира компетентните органи. Неговото име се свързва с обкръжението на бившия лидер на БСП Сергей Станишев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.