Благомир Коцев надскочи закона: Заплашват го 5 г. затвор за незаконен договор (трета част)

0

Бившият губернатор на Варна Благомир Коцев, който виси с 23 млн. долара на „Дойче банк“, се опитва да се спаси от присъда за престъпление по служба, научи Narod.bg от свой човек в Общинския съвет на морската столица.

Новината е, че в Окръжна прокуратура-Варна има образувано досъдебно производство по чл. 282, ал. 1 от Наказателния кодекс срещу схемаджията, който измами ПП-ДБ, за да се промуши като техен кандидат за кмет на морската столица:

Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6, или с пробация.

Текстът визира извършено престъпление от служебно лице и визира периода, в който скандалният Благомир Коцев беше назначен в разрез със закона и без право да изпълнява служебните задължения на областен управител.

Казусът е елементарен, но показателен за манталитета на пишман политика. Благомир Коцев като областен управител сключва договор с адвокатското дружество, което от години защитава интереса на фирмите му. След като става публично известен този договор, Коцев плаща „от джоба си“ таксите на адвокатското дружество до приключването на договора, който междувременно е прекратен от наследилия го на поста губернатор.

Ще си кажете – брей, какъв почтен човек! Особено, като се запознаете със собствените му обяснения по случая.

Всъщност Благомир Коцев и адвокатите му са съвсем наясно, че при образуваното досъдебно производство той е заплашен от присъда. Плащайки част от договора, той се опитва да избегне наказателната отговорност, влизайки в хипотезата, че не е причинил вреди на Областната администрация във Варна с незаконния договор.

Коцев, обаче, не може да покрие „от джоба си“ таксите, които междувременно е плащал на частното си адвокатско си дружество като областен управител и това, че е нанесъл вреди на държавата не би трябвало да остане незабелязано от прокуратурата.

Веднага след назначаването му за областен управител – без нужното образование, въпреки участието му в търговски дружества и без допуск до класифицирана информация, Благомир Коцев сключва договор с адвокатско дружество „Диан Иванов и Партнърс“.

Същото не само е на адреса на фирмите на Коцев и родата му, но от години се грижи за бизнес-интересите им. Договорът е сключен за 69 900 лв. – в размер, за който няма нужда от провеждането на конкурс. Контрактът е подписан въпреки, че в Областна администрация има 9 специалисти с юридическо образование, което прави наемането на външни напълно излишно.

От своя страна „Диан Иванов и Партнерс“ ревизират делата, по които е страна Областна администрация, и оттеглят исковете си. Така ощетяват държавата, защото не дават възможност да се спечели което и да е било дело. Губят се и пари, защото за всеки съдебен спор първо се внася такси от Областна администрация и дали има дело или не, вече са разходвани държавни средства.

Благомир Коцев обяснява, че е сключил договора с „Диан Иванов и Партнерс“, защото от години ги познавал и им имал доверие. Тезата му е напълно несъстоятелна институционално. Отделно това, че той не познава повече адвокати, съвсем не означава, че избраните са най-компетентни.

На следващо място – в Областна администрация – Варна едва ли има сложни правни казуси, които да са непосилни за юрисконсултите. Ако последните са некомпетентни, решението е да бъдат освободени и да се назначат юристи с нужните знания.

Прависти, до които се допита Narod.bg, са категорични, че договорът на Благомир Коцев като областен управител с адвокатско дружество „Диан Иванов и Партнерс“ е напълно несъстоятелен, а ние никога няма да сме съвсем ясно дали адвокатите са работили за държавата или за частния интерес на Коцев – доколко той се е облагодетелствал, доколко е облагодетелствал частни лица с държавни пари?

Но е сигурно, че Коцев отново е надскочил закона – поведение типично за него, за началника му Кирил Петков и за цялата пирамида, наречена „Продължаваме промяната“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.