Богомил Бонев: Защо няма „Магнитски“ за корупционерите в Украйна?

0

Не се е чуло в списъците за санкции да попадат американци, довели до катастрофалната финансова криза от 2008 г., посочи още юристът

Законът „Магнитски“ е подписан от Обама през 2012 г. Поводът е смъртта в ареста на данъчния адвокат Сергей Магнитски, обвиняем за корупция. Негов приятел от САЩ решава да отмъсти и подема кампания за законодателни промени в САЩ срещу лица, нарушаващи човешките права.

Един от основните двигатели на законодателния процес е небезизвестният сенатор Джон Маккейн. Човекът, който накара Орешарски и Борисов да спрат “Южен поток”, пише в Фейсбук бившият вътрешен министър Богомил Бонев.

В търговската си част този закон отменя една законодателна поправка, ограничаваща търговията с Русия и Молдова. Улеснява търговските отношения. В санкционната си част, която е по-известна, той санкционира лицата, които са обвинени в нарушения на човешките права на Сергей Магнитски, което е довело до смъртта му. Не му е оказана необходимата медицинска помощ в ареста.

От това възникват въпроси:

– Сергей Магнитски е разследван за корупция.

– Законът преследва нарушители на човешки права, вече не само в Русия, а в цял свят. Това се нарича разширително тълкуване на закон и не се знае по американското право дали не е юридически произвол.

– По закона се налагат санкции за обвинени в корупция. Не е ясно това как се връзва с човешките права. Пак доста разширително тълкуване. Не се е чуло в списъците за санкции да попадат американци, довели до катастрофалната финансова криза от 2008 г., не се чува нищо и за подвизите на семейство Байдън в Украйна.

Нищо не се чува за присъствие в списъка “Магнитски” на лица от управляващата върхушка в Украйна, печално известни с корупцията си. Ако приемем, че корупцията нарушава човешките ни права, защото отнема наши пари, то какво нарушени има в това някой да лобира да купим по-евтино руски продукт, вместо по-скъп американски?

Кое повече нарушава човешките ни права върху загубените в единия и другия случай средства? Абсолютно съм сигурен, че този закон след време ще бъде признат за грешка, както са признати за грешки цели периоди от историята на САЩ през 20-и век.

За гражданското общество, но не за грантови НПО, платени от САЩ, е абсолютно неприемливо някой да си присвоява правото да обвинява, без да представя доказателства. Това прави размахването на разни списъци. Това ни доближава до средновековно мракобесие.

И, вместо реална съдебна реформа, ни призовават към екзорсизъм. За изпълнители са призовани прокурорите. Ако не гонят “бесове” без доказателства, дайте да ги сменим. Това горе-долу е представата на много хора за съдебна реформа. Реална полза няма.

Дори когато има доказателства срещу някого, а прокуратурата си затваря очите. Абсурдът да ги притискаме да работят без доказателства анулира правомерността на искането ни за справедливост и преследване на виновните с доказателства.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.