Бойко дава пожизнени пенсии на Васил Найденов и Богдана

0

Цяла плеяда естрадни звезди, които от този януари останаха без пукнат лев пенсии, отново ще получават пари от държавата. ГЕРБ предложи отпускане на пожизнени месечни пенсии на велики български музиканти, работили на щат към Държавно обединение „Музика“, чиито документи за трудов стаж не присъстват в архивите.

Предложението бе внесено в парламента и подписано лично от Бойко Борисов, Тома Биков и Деница Сачева. Депутатите го приеха. Държавните парични награди ще се отпускат за особени заслуги към държавата и нацията. Те са разделени в два списъка. Първият списък съдържа 107 имена, които ще получават по 500 лв. на месец. Във втория са влезли 26 души, които ще вземат по 350 лв. месечно. Изпълнението на решението на НС се възлага на министъра на културата. Сред имената освен творци има и технически лица, работили към бившата „Концертна дирекция“.
 

Причината за липсата на документите е пожар, при който изгарят архивите. След него културните дейци се оказват без необходимите документи за стаж, които се изискват от НОИ. Това ги спъва да се пенсионират по каналния ред. Част от тях години наред нямат пукната стотинка пенсия, други разчитат на социална или инвалидна по болест, но отново в обидно нисък размер.
 

Сред избраните да вземат по 500 лв. месечно са Васил Найденов, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Стефка Берова, Йордан Марчинков, Мустафа Чаушев, Петко Петков от „Трамвай №5“, Маргарита Хранова, Христо Кидиков, Панайот Панайотов, братя Аргирови, Мая Нешкова и Кирил Икономов, Камелия Тодорова, Георги Христов, Нели Рангелова, Кристина Димитрова, Петя Буюклиева, Красимир и Виолета Гюлмезови, Ева от „Тоника“, Кирил Маричков, Данчо Караджов, Митко Щерев, дует „Ритон“, Силвия Кацарова, Мими Иванова и Развигор Попов, Иван Лечев, Мими Николова и други. По 350 лева на месец до живот пък ще вземат основно технически лица. В списъка с имената присъстват съпругът на Марги Хранова – Кирил Бойчев, който дълго време е организирал концертите ѝ, както и това на импресариото на Васко Кеца – Ивайло Манолов.
 

От предложенията обаче отсъстват други знакови изпълнители като Йорданка Христова и Лили Иванова, които са удостоени с друг тип пожизнени пенсии в размер на 700 лева от дълги години. По всяка вероятност за пореден път ще има обидени и пренебрегнати звезди, които няма да открият имената си в списъците, но вероятно не са били включени в тях, защото не отговарят на основния критерий, а именно изгорели или изчезнали документи за доказване на пенсионен стаж. Сумата, която легендарните музиканти ще получават, все пак е по-ниска от минималната за страната пенсия, която е в размер на 580 лева.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.