„Бойко е осъден лъжец“: ПП завежда ново дело срещу Борисов

0

Лидерите на „Продължаваме промяната“ Асен Василев и Кирил Петков ще заведат дело срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за думите му, че са забогатели от сделките с военна помощ за Украйна. Това се разбра от думите на Василев пред БНР.

„Първо е добре да се напомни на гражданите, че Борисов е осъден лъжец. Сега ще му спретнем още едно дело, да се защити, ако има комисиони да ги докаже“, обяви Василев.

В събота от централата на ГЕРБ Борисов и други представители на партията обявиха, че Василев и Петков са спечелили от изпратената тайно помощ за Украйна заради ползването на посредници. Изчислиха печалбата на около 1 млрд. евро.

„Няма как да има комисиони, когато контрагентът е Пентагонът“, обяви днес Василев. Посочи, че за да бъде предпазена България доставката не е била с краен получател Украйна, а Полша и Румъния. А схемата за доставка е предложена от САЩ и Великобритания.

България не е в състояние да направи дарение в такъв размер – за 2-3 млрд. евро, отговори на друг упрек на Борисов Василев, който попита вчера защо не е било дарение, а продажба. Това са пари, влезли в оръжейните фирми за заплати, обясни Василев.

Условието да не се изпраща оръжие директно на Украйна е изпълнено. Това може да звучи като укриване, но значително намалява риска за България, посочи той.

Коментира, че сега като има решение на Народното събрание да се изпрати помощ на Украйна, тя се състои от консерви с грах и един генератор. Допълни, че в секретния списък, съдържанието не е по-различно.

2 в 1 ще е повече от 1 плюс 1

Според Василев обединено явяване на изборите между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ не предстоящите избори ще даде по-добър резултат от това, ако отидат отделно. Анализира, че на предишните избори логиката не е била такава, но сега е обратното. Това показвали първите социологически изследвания.

Посочи, че за такова обединение, освен редови граждани, биха гласували всички организации и структури, които се борят по места с проблемите.

Това може да мобилизира имунната система на обществото.

Има таван от 500-600 хил. гласа, които са директно ангажирани директно печелят от това нещата да останат такива каквито са. Въпросът е дали на останалата част от обществото й пука достатъчно, че да поиска нещата да се променят. И това ще покаже какъв път избираме напред, анализира той.

В отговор на въпрос посочи, че не е много вероятно България да успее да се подготви тази година за влизане в еврозоната. Даде пример с това, че дори проектозаконът за еврото, който бе публикуван за обществено обсъждане през есента, не е внесен в Народното събрание, което ще действа до края на идната седмица.

Докато няма закон за еврото, чисто технически ще са много трудни нещата, посочи той.

Обяви, че кабинетът „Петков“, в който той бе вицепремиер, носи вина за наказателната процедура срещу България заради помощта от 25 ст. за литър за горивата, която действаше до края на миналата година.

Подчерта, че тя няма да доведе до финансови санкции за България, защото условието за това е да бъде спряна след трето предупреждение, а тя вече не действа. Обясни, че проблемът с нея е бил, че е само за български граждани, но напомни, че такъв е бил подходът и в Гърция и Франция.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.