БОРБА за ЖИВОТ: Миньори и енергетици от Бобов дол блокираха магистрала „Струма“

0

Протест на служители в ТЕЦ „Бобов дол“ и мините в района. Десетки автомобили, управлявани от работещите в ТЕЦ и мини “Бобов дол” тръгнаха на протестно шествие по автомагистрала “Струма”. Те са съпровождани от полицейски патрули, които да контролират движението по аутобана.

Придвижването на протестиращите е в дясната лента в посока Благоевград и Кулата.

Движението на разклона за Дупница и Кюстендил е усложнено от автомобилите с протестиращите. Движението на другите автомобили също е затруднено.

Причината за недоволството е неспазеното по техни думи обещание от страна на държавата, тецовете да спрат работа не през 2026, а през 2038 година, както е било договорено на последните преговори.

Въпросът за въглищните централи и мините в района става все по-сложен с всеки изминал ден. Тази неяснота изкарва днес хиляди засегнати по главни пътни артерии и автомагистрали в района.

„Хората искат да защитят правото си да запазят работните си места. Ако до вчера говорихме за закриването на ТЕЦ „Бобов дол“, заложено в Териториалните планове до 2026 година, то днес от страна на правителството е текста за намаляване на мощности, което е същото казано на малко по-различен начин. Хората са тук, защото няма никаква алтернативна заетост, защото в Териториалните планове са допустими единствено малки и средни предприятия, които реално не могат да осигурят устойчива заетост на всички тези хора“, каза пред БНТ Йорданка Германова , КТ „Подкрепа“.

„Засегнатите пряко от ТЕЦ „Бобов дол“ са около 1600 души, които ще останат без работа. В сметката обаче трябва да влязат техните семейства, както и заетите в логистиката, така че говорим за около 10 000 души. Обявяваме безсрочен протест докато исканията ни не бъдат удовлетворени“, закани се Ивайло Димитров, КТ „Подкрепа“ – ТЕЦ „Бобов дол“.

Опасенията на протестиращите са, че ако правителството не вземе адекватни действия, районът ще обезлюдее.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.