Бунтът ден 5: Протестиращи тръгват към София за среща със сглобката

0

На петия ден от протестите на енергетици и миньори контактна група от протестиращи тръгва към София за среща с правителството на сглобката.

Дотук се стигна, след като вчера първата покана за среща с премиера  Денков в Мините бе отказана от протестиращите, а по-късно премиерът промени форматът и мястото на разговорите – в тях вече са поканени и потвърдили, че ще присъстват парламентарните групи на ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ.

Пред блокиралите АМ Тракия в петия ден от протестите лидерът на Подкрепа в Мини „Марица-изток“ Бисер Бинев заяви, че волята на хората са на разговорите да присъстват представители на всички парламентарни групи. Ако това не се случи, контактната група няма да участва в срещата.

Тя е насрочена за 11 часа в Народното събрание. От вчера са ясни и основните искания на протестиращите.

Те са формулирани в шест точки:

1. Осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система за страната.

2. Незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31.01.2020 и 12.01.2023

3. Започване веднага на изработване на енергийна стратегия на РБ до 2050г. със задължително участие на социалните партньори.

4. Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026г. до достигане на средно европейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност.

5. Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в ТП на централите, мините и засегнатите общени в съответните региони с техните проекти.

6. Категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.