Бутафорните строежи на ГЕРБ: И Северната тангента с „изяден“ асфалт

0

„Откритията“ на служебния министър Иван Шишков за потресаващото строителство на шосетата у нас продължават. Този път новините са строената от ГЕРБ Северната скоростна тангента в София, където арх. Шишков отиде на инспекция. Една трета от заложения по проект асфалт липсва, установи министърът, след като в негово присъствие бяха взети две проби от настилката.

Ядките тепърва ще се изследват, но „икономиите“ се виждат и с просто око. 

Асфалтът трябва да е с дебелина  20 сантиметра, а това, което виждате в момента, е 14 см, липсва част от настилката“, обясни министърът на регионалното развитие, като показа пред медиите отрязаното парче.

Проба ще се вземе и от едно от мостовите съоръжения,  за да се изследва достатъчно здрава и надеждна ли е стоманената му конструкция.

Анализите ще се правят от Научноизследователския строителен институт и от Института за пътища и мостове към Агенция „Пътна инфраструктура“. Резултатите се очаква да са готови до две седмици.

Арх. Шишков се опасява, че провереният участък от скоростната тангента ще има нужда от предсрочен основен ремонт. Мостът все е още е в гаранционен срок, но за самото шосе гаранцията е изтекла и държавата ще трябва да поеме разходите, поясни той.

Скоростно

Строителството на 17-километровата магистрална отсечка глътна  220 млн. лева. То бе финансирано по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.  На 30 декември 2015 г. тогавашният премиер Бойко Борисов победоносно обяви за готови първите 13 километра, а през април 2016 г. цялата Северна тангента бе пусната за експлоатация – два месеца предсрочно, което бе отчетено като голям успех.

Бутафорни магистрали

Според служебния министър последните 8-10 години са период на строителство на магистрали без асфалт. „Хемус” е шампион по липсващ асфалт. Вместо 28 см на едно място има 18 см, на друго 21см. Не мога да кажа колко пари са спестени по този начин.

Наричам това строителна бутафория. На АМ “Марица” при 30 см необходим асфалт са положени 23-24 см. Пак има липса, която прави около 20%. Във всяка проверка се установява, че липсват слоеве асфалт. Магистралите буквално се разпадат в момента, когато изтече гаранцията“, коментира министърът на регионалното развитие.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.