Четирима арестувани за екзекуцията на Алексей Петров

0

4 месеца след убийството на Алексей Петров за смъртта му са разпитани мнозина, ФБР ще отвори телефона му, а четирима души, сред които заподозрян като поръчител, са били задържани от МВР по разследването. Те обаче са пуснати, а обвинени няма.

Арестите са станали скоро след разстрела на 16 август т.г., но не е имало достатъчно доказателства срещу нито един от четиримата, съобщава “24 часа”.

Един от задържаните е известен бизнесмен с чуждестранен произход. Занимава се с търговия с оръжия. В миналото е бил обявяван и за международно издирване. Доскоро е бил подсъдим за подготовка на убийство, но е оправдан.

Бил е подозиран като евентуален поръчител и на атентата срещу Петров през 2015 г., когато стреляха по колата му с гранатомет. Един от мотивите да го проверяват и задържат за 24 часа е, че като оръжеен търговец имал необходимите патрони 7,62х39 мм, с каквито е убит Петров, както и с бързомерец – уред, използван за точно прицелване на късо разстояние.

Смята се, че по бившата барета е стреляно с помощта на това устройство, защото единият изстрел, вероятно вторият, е в окото му. Първият попаднал в торса, а версията на разследващите е, че след куршума Петров се е навел и хванал за раната, което е позволило на убиеца да се прицели по-точно.

Категорично е установено, че патроните не са били хидрошок – те се разпръскват при контакт, а единият е минал през Петров и е ранил в ръката спътницата му Мирослава Михайлова. Разследващите са предполагали, че поради контактите си в оръжейния свят задържаният за 24 часа мъж лесно може да се сдобие и с нелегален автомат. Той бил подложен и на детектор на лъжата.

Полиграфското изследване обаче отчело, че мъжът не лъже на въпросите за Алексей Петров.

Нямало и други доказателства срещу него. Затова бил освободен.

Заради оръжието бил задържан и друг мъж, известен с екзотичен прякор. Той се занимавал с контрабанда на автомати. Затова попаднал в ареста, но и срещу него нямало доказателства. За всеки случай също бил подложен на детектор на лъжата, но отново без успех.

Тъй като след стрелбата Михайлова посочила, че убиецът се оттеглил с колело, са проверени и няколко велосипедисти. Един от тях дори бил задържан за 24 часа. Той обаче бил арестуван за съвсем друго – оказало се, че е обявен за общодържавно издирване като свидетел по дело, но не наказателно.

Четвъртият задържан е от криминалния контингент. Той бе сред проверените по време на акция, наредена от тогавашния главен секретар на МВР Петър Тодоров. Разследването показало, че мъжът няма нищо общо с убийството – бил е на морето и записи от камерите го потвърждават

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.