ЧИСТКА! Арестуваха зам.-началника на руския Генщаб

0

Чистката в руската армия, започнала след смяната на военния министър Сергей Шойгу, продължава. Арестуван е зам.-началникът на Генералния щаб и началник на Главното управление на комуникациите на руските Въоръжените сили Вадим Шамарин, съобщи „Комерсант“. Той е заподозрян за вземане на подкуп в особено големи размери и в дома му е извършен обиск. След това Шамарин е отведен на разпит в Главното военно следствено управление. Малко по-късно съдът го остави в ареста за два месеца. Ако бъде осъден, Шамарин може да получи до 15 г. лишаване от свобода.

Шамарин е на тази длъжност от 2021 г., а работи в структурите за комуникация на армията от 1992 г. Награден е с орден „За заслуги към отечеството“, втора степен.

Официален коментар по задържането няма. Влиятелният Z-Телеграм канал „Рибар“, който е близък до руското МО, обаче потвърди информацията и припомни, че предшественика на Шамарин – Халил Арсланов е бил арестуван още през 2020 г., но следствените действия продължават и досега.

„Претенциите към управлението са много: от 2013 г. е реализиран много малък процент от научно-изследователските и конструкторските начинания. А това са немалко пари. Разходи имаше, резултати – не.

Към Шамарин претенциите са, че е подправял докладите, за да изглежда всичко прекрасно, както и че е вземал необосновани организационни решения, които вредят на комуникациите в армията. Ако се добавят и многочислените „фалшификации“ на уж готови продукти, които бяха меко казано неефективни, неудобните въпроси стават много… Всички тези движения започнаха след колегията на МО: да, няма лов на вещици, но има одит“, пише той.

Това не е първият високопоставен руски военен, който е арестуван и обвинен в присвояване на огромни суми. В ареста са зам.-мистърът на отбраната Тимур Иванов и началникът на управлението на кадрите към МО генерал-лейтенант Юрий Кузнецов. На 17 май за мошеничество бе арестуван и бившият командващ 58-а армия на Южния военен окръг Иван Попов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.