ЦИК открито нападна Иван Сиелата заради провала на вота

0

Пореден тежък разрив се задава между Централната избирателна комисия (ЦИК) и частната фирма „Сиела Норма“. Комисарите публично разкритикуваха днес един от собствениците на компанията – Иван Тодоров – Сиелата, заради негово интервю, в което той отправи редица тежки обвинения към ЦИК заради решението на комисията да отмени машинния вот за първия тур на местните избори. В отговор комисарите обвиниха фирмата му, че тя е поставила в риск провеждането на гласуването с устройствата.

По принцип ЦИК и „Сиела“ редовно работят заедно. Изборната администрация така и не можа да развие нужните способности да се грижи сама за машините и винаги наема частната фирма, за да върши тази работа – от обновяването на софтуера им, неговото инсталиране и подготовка за изборите, до поддръжката на устройствата в самия изборен ден. Въпреки постоянното им сътрудничество, отношенията между комисарите и компанията не са добри, като дори и до момента те се съдят заради спорове за неизплатени пари за машините.

А сега се влошиха допълнително заради твърдения, които Тодоров направи пред bTV на 7 ноември. Тогава той заяви, че проблемите с машините на вота са били причинени от неподходяща хартия, която ЦИК е поръчала, за да отпечатват устройствата бюлетините. Според него комисарите са забавили и сроковете, в които е трябвало да се подготви машинният вот. „Това го правят всеки път и това се прави умишлено“, твърдеше Тодоров.

И даже заговори за „активно мероприятие“ срещу машините. Що се отнася до процеса на увдостоверяване на годността на устройствата, който беше в основата на предизборния скандал, той увери, че „толкова подробно и щателно удостоверяване не съм виждал“. ЦИК обаче отказа да приеме резултатите от процедурата, тъй като удостоверението беше подписано от зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов. Той беше обвинен от ДАНС в действия, които са нарушили сигурността на машините преди вота.

КОНТРААТАКА

Тази сутрин, почти седмица след интервюто, ЦИК разпрати право на отговор до медиите. В него се отхвърля като невярно най-сериозното твърдение на Тодоров – че комисията е отменила машинния вот, без да изчака да изтече срокът, в който трябва да изчака да получи удостоверението за машините. „Изборният кодекс не съдържа разпоредба, която определя краен срок – ден и час за подписване на решението за удостоверяване на съответствието“, посочват комисарите. Те се позовават и на министъра на електронното управление Александър Йоловски, който им казал, че проверката на машините е опорочена със скандала около заместника му Стойнов и затова няма да подпише решение за удостоверяване.

По обвинението, че са бавили умишлено подготовката на машинния вот, комисарите припомнят цялата история около обновяването на софтуера за местните избори. Този проблем тогава също беше прехвърлен за разрешаване на „Сиела“, след като създателят на софтуера „Смартматик Интернешънъл“ обяви, че ще предостави на българската фирма изключителните си права върху него. Тогава ЦИК покани, а впоследствие избра „Сиела“ да изпълни обществената поръчка по обновяването на софтуера. Всъщност, нямаше и кой друг да го направи, тъй като държавата ни остава напълно зависима от чуждия софтуер.

Сега ЦИК на практика заявява, че ако има виновни за забавяне на подготовката на вота, те трябва да се търсят в „Сиела“. „В периода от 03.10.2023 г. до 15.10.2023 г. изпълнителният директор на „Сиела Норма“ АД не подписа договора и не предаде софтуера за местните избори на ЦИК, което постави в риск провеждането на машинното гласуване. Изпълнителният директор на „Сиела Норма“ АД подписа договора и предаде софтуера на 16.10.2023 г. и в същия ден ЦИК предостави софтуера на Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация за удостоверяване“, пише в правото на отговор на ЦИК.

Комисарите отхвърлят всякаква отговорност и за хартията. Те напомнят, че с последните промени в Изборния кодекс депутатите са възложили на печатницата на БНБ доставката на специализираната хартия за машинно гласуване. А също и че са пратили на БНБ изискванията на „Смартматик“ за хартията, като цитират отговора на печатницата, че „разролването на шпула от 12,75 мм (1/2 инч) не е изпълнимо, тъй като в страната няма машина с такава техническа възможност“. Затова произведените ролки хартия е трябвало да бъдат с шпула от 1 инч.

От ЦИК твърдят също, че са възложили паралелен анализ на хартията, доставена от Печатницата на БНБ, и на тази, доставена от „Сиела Норма“ АД за предходни избори. Той е бил извършен в две лаборатории – Институт по целулоза и хартия и Научноизследователски сектор към Химикотехнологичен и металургичен университет. „Резултатите от лабораторните изпитвания сочат, че хартията, доставена от Печатницата на БНБ, отговаря на изискванията на производителя на машините“, обобщават от ЦИК. Що се отнася до обвиненията, че изборната администрация умишлено поръчва по-скъпа хартия, ЦИК посочва, че цената на специализираната хартия с допълнителна защита е посочена от печатницата на БНБ.

ЦИК засяга и въпроса за парите, които „Сиела“ твърди, че не е получила за машините. Комисарите отхвърлят твърденията, че са забавили плащанията по договорите, сключени с фирмата, и заявяват, че са изплатили задълженията си в сроковете по съответните договори.

Накрая ЦИК дава и своеобразна оценка на всичките си действия около изборите. „ЦИК е предприела всички действия в рамките на правомощията си, определени в Изборния кодекс, и осигури законосъобразно произвеждане на изборите“, смятат комисарите.

МРАЧНО БЪДЕЩЕ

Облаците около ЦИК се сгъстяват. Освен конфликта със „Сиела“, комисарите са на нокти и заради политическите призиви за подмяната им. За това призова лично премиерът Николай Денков, който даже в деня на балотажа заяви, че всички проблеми около машинния вот идват от ЦИК. Засега това, което спасява настоящите членове на комисията е липсата на разбирателство между политиците по какъв начин трябва да се подходи – дали да се реформира изцяло изборната администрация, както настоява ДБ, просто да се подмени съставът й, както очаква ПП, или въобще да не се пипа, както им се иска на ГЕРБ и ДПС.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.