Да, местят МОЧА в Соцмузея

0

С оглед на обществения интерес, демонстриран както от гражданското общество, така и в решението на Столичния общински съвет (СОС), преместването на паметника на Съветската армия е сред приоритетните въпроси, по които работи Областната администрация на област София, съобщиха в позиция до медиите от областната администрация на новоназначената на поста Вяра Тодева. 

Законосъобразното решение по тази тема е резултат от ангажираното участие на няколко институции. Даден е ход на процедурата и тя се движи възможно най-бързо според предвидените в закона срокове. 

На 03 август 2023 г. областният управител на област София с изрично писмо до кмета на Столична община изиска представянето на заверени копия от наличната проектна документация, послужила за изграждане на Монумент „Паметник на Съветската армия“, както и заверено копие на Плана за организация и изпълнение на строителството (ПОИС), относно преместването на Монумент „Паметник на Съветската армия“, изработен през 90-те години на XX век, посочиха от областната администрация. 

Оттам допълниха, че е изпратено запитване до директора на Националната галерия за възможността скулптурните фигури и барелефи от Монумент „Паметник на Съветската армия“ постоянно да бъдат експонирани в „Музей за изкуството от периода на социализма“ към Националната галерия.

Областната администрация на област София очаква отговор от институциите по двете поставени теми в кратки срокове. 

Обществеността и медиите ще бъдат своевременно информирани за развитието на този важен въпрос, информират от областната администрация.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.