Държавата срещу прокурорското синче: Осми съдия поема делото срещу Васил Михайлов

0

Поредна смяна на съдия беляза делото срещу прокурорския син Васил Михайлов. Новата причина е, че определеният в момента докладчик заминава на стаж в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Така делото срещу сина на пернишкия обвинител Бисер Михайлов ще бъде поето от осми съдия от Софийския районен съд (СРС), съобщи „Лекс“.

Първоначално делото беше разпределено на случаен принцип на съдия Весела Дончева. Тя обаче го прекрати и прати за разглеждане в районния съд в Перник, където са извършени престъпленията.

Впоследствие всички магистрати от РС-Перник се отведоха, като изтъкнаха, че познават бащата на обвиняемия – прокурора от окръжната прокуратура Бисер Михайлов и са в служебни и лични отношения с него, което може да доведе до съмнения в безпристрастността и обективността им.

Така делото стигна до Върховния касационен съд (ВКС), който каза, че СРС правилно го е изпратил в Перник, но след като в тамошния районен съд не може да се сформира съдебен състав, то трябва да го гледа СРС. Когато производството се озова отново в районния съд в София, обаче последваха пет отвода на съдии с различни мотиви.

Съдия Радослава Качерилска, която в крайна сметка пое делото срещу Васил Михайлов, е одобрена за 10-месечен стаж в регистратурата на ЕСПЧ, който започва на 1 април. През това време тя ще е в неплатен отпуск, като разходите за стажа се поемат от проект по Норвежкия финансов механизъм. Така се оказва, че на заседанието на 7 април ще трябва да влезе осми съдия, като предстои той да бъде избран чрез жребий.

По второто дело срещу Васил Михайлов – отново за побой, също има серия от отводи, но на магистрати от районния съд в Перник. През февруари т.г. прокуратурата внесе в РС-Перник обвинителен акт срещу Михайлов за това, че на 12 май 2022 г. около 1:00 ч. посред нощ в близост до детска площадка в Перник, се е заканил с убийство на мъж и го е удрял в главата с твърд предмет. В РС-Перник има седем наказателни съдии, един от тях е командирован. Така остават шестима.

Срещу прокурорския син има и трето дело за побой. Той е за случай от лятото на 2021 г. в Созопол, когато прокурорският син е нападнал мъж и го е ударил в лицето. Районната прокуратура в Бургас му е повдигнала обвинение за нанасяне на средна телесна повреда.

През юни м.г., когато граждани на Перник се вдигнаха на протест заради безчинствата на 18-годишния ученик, той беше арестуван за жесток побой над местната футболна легенда и настоящ треньор Румен Андонов.

Първоначално прокурорското синче е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 9 април около 04:00 ч. в близост до детска площадка в Перник той нанесъл множество удари с юмруци и ритници в областта на главата на Н.Т. и го ранил с нож в лявото око.

Деянието е извършено по хулигански подбуди без личен мотив. След това обвиняемият се заканил с убийство на Б.Й., като размахвал нож пред лицето ѝ, съобщават от държавното обвинение.

Днес Михайлов е обвинен и за това, че на 11 април около 14:00 ч. в близост до заведение в Перник е нанесъл множество удари с юмруци в областта на главата на Р.Н., вследствие на което му причинил телесна повреда. Според прокуратурата деянието също е извършено по хулигански подбуди.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.