Държавата ще плати на Сакскобургготски и 32 хил. евро лихви

0

България ще плати на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок 31 695 евро лихви. Причината е, че изплащането на обезщетението от 1 635 875 евро, присъдено им от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, се забави с 3 месеца.

Тази седмица правителството прие решение за изплащане на обезщетението. В съобщението на пресслужбата му обаче нямаше и дума за лихви. Те обаче фигурират в решението, което вече е публикувано в информационната система на Министерския съвет. Кабинетът одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието за 2024 г. в размер 3 261 921 лв. – левовата равностойност на дължимото обезщетение с лихвите. На министъра на правосъдието е възложено да направи съответните промени по бюджета на ведомството и да уведоми министъра на финансите, който пък трябва да извърши нужните промени по централния бюджет за 2024 г.

И досега няма отговор от властите кое наложи протакането на изплащането на обезщетението, с което още повече се ощетяват данъкоплатците. Тъй като плащането все още не е получено, може да се наложи начисляване на допълнителна лихва.

Наследниците на българските царе Сакскобургготски и Хробок първо реституираха имотите си, после държавата заведе дела да си ги върне обратно. Те пък дадоха държавата в Европейския съд по правата на човека заради мораториума от 2009 г., с който бе забранено да се разпореждат с имотите си и да ги експлоатират. Така, заради мораторума, който продължава и към момента, България беше осъдена да им плати рекордното обезщетение за имуществени вреди от 1 635 875 евро. Срокът за плащане беше 2 ноември м.г.

Междувременно на първа инстанция приключи и последното дело, заведено през 2011 г., свързано с „царските имоти“ – Софийският окръжен съд призна държавата за собственик на 16 000 дка земи и гори в Рила. Но отхвърли претенциите на държавата Сакскобургготски и Хробок да платят по 125 000 лв. – равностойността на получените добиви от имотите.

„Ако така постановеното решение на съда остане в сила, С.Б.С. и сестра му М.Б.Х. ще трябва да възстановят на държавата присъденото им обезщетение от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро, вследствие наложения мораториум от НС през 2009 г.“, обяви земеделското министерство, което води делото за собствеността на имотите от името на държавата. 

„Основание за връщане ще има само ако български съд с влязло в сила решение признае държавата за собственик на горите и ѝ присъди обезщетение за доходите на Сакскобургготски от тях“, коментира пред „Сега“ пък адвокатът на Сакскобургготски по делото в Страсбург Михаил Екимджиев. Той допълни, че Софийският окръжен съд е отхвърлил иска на държавата за обезщетение, приемайки, че приходите на царя са получени добросъвестно, а не са неоснователно обогатяване. Предстои по делото за собствеността на имотите да се произнесат още 2 инстанции.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.