Държавата вече разстрелва по домовете

0

Доказано с годините е, че държавата е лош стопанин, че всички регулирани от нея области очевадно са пропити от корупция, че са канали за източване на блага, данъци и ресурси. Тя се възпроизвежда и в подкупни политици и чиновници, които пишат закони, които уж са в полза на хората и бизнеса, а накрая се оказват параван за нарушения и кражби. Лошата държава със задоволство се вре навсякъде и се храни, като въвежда всевъзможни регулации.

Това са всеизвестни истини. Когато обаче държавата започва да се гаври и да търпи провал след провал в единствено важната си функция – да пази живота и имуществото на хората, тогава нещата стават буквално трагични. Защото благодарение на същата тази държава и на нейните министерства, службички, дирекцийки, чиновници, регулации, разрешителни и забранителни,

в смъртоносна зона бяха превърнати дори междусъседските отношения 

Последният случай с убийството на известния психолог Иван Владимиров-Нав в самия център на София не само доказа тази теза, но е на път да стане емблема за това как цялата системата е построена така, че не само да допуска такива трагедии, но и дори да ги насърчава.

Непоправимото идва след години сигнали от страна на жертвата, че може да се стигне до кървава баня. Нав публично предупреждава, че може да бъде убит от съседа си, който имал законно разрешено от същата тази държава оръжие, който се оказва и бивш служител на МВР. Нещо повече. Обвиняемият бивш катаджия е бил осъден в миналото за незаконно държане на боеприпаси, за което вече е реабилитиран, но чак сега след убийството, при определянето на мярката му за неотклонение, съдът прие това за доказателство, че не винаги е спазвал закона. 

И започна

голямо замазване в цялата държавна машина, включително и на отговорните

институции. 

Първо се появи главният секретар на МВР Петър Тодоров, който заобяснява как причините за убийството са изострени съседки отношения, за които са подавани сигнали от 2020 г. насам. Как имало 12 подадени сигнала, но основната част от тях били от извършителя срещу майката на жертвата. Как сигналите не са били за насилие, а по битови въпроси – шум, цапане на общите части и други подобни. Как задържаният за убийство не бил полицай от 23 години.

Линията бе продължена и от вътрешният министър Иван Демерджиев, който също акцентира как срещу извършителя са получавани множество сигнали и жалби, в които 

не се съдържала информация за заплахи и физическа саморазправа.

МВР-шефът все пак патетично обяви, че въпреки това е трябвало да дадат индикация на полицейските служители, че конфликтът може да ескалира. Именно в тази посока се правела и проверка в столичното Пето РПУ. 

Попитан дали реакцията на служителите е достатъчно адекватна, министърът заключи, че имало „още какво да се желае в тази посока“. И как ръководството на министерството предприемало „стъпки полицията да достигне до необходимото ниво и служителите да започнат да изпълняват правилно задълженията си при отработване на подобен род сигнали за междусъседски конфликти“.

Отправени били „указания още от началото на мандата, които да се изпълняват стриктно и се очакват санкции за тези служители, които не ги възприемат“, обяви още министърът. Накрая той се оправда, че няма „как да се очаква за 6 месеца да се разрешат всички проблеми, трупани в МВР във времето“ – каквото и да означава това. 

Не е ясно кой какви указания е давал, но 

трагедията с психолога бе предшествана от подобна и на Женския пазар в столицата точно преди 3 месеца. Тогава пък бивш военен с незаконен пистолет застреля съседа си – 41-годишния Иво Андреев, заради една врата.

Наскоро съпругата на Андреев разказа,  че няма институции, на които да се разчита за защита. И описа колко сигнали са подавали тя и съпругът ѝ заради междусъседския спор и заплахитеКак

в полицията постоянно ги посрещали с думите –  пак ли вие,

не се ли разбрахте ?! За една от жалбите, подадена до няколко институции, каза, че и досега не е получен отговор. А прокуратурата прекратила една от преписките, когато въпросният съсед се опитал да я нападне, когато е бременна в четвъртия месец, заради липса на достатъчно свидетели.

Жената разказа как е имало и директна заплаха към съпруга ѝ: „Ще влезеш във входа и няма да излезеш. Няма да живееш много дълго“. А минути след като застрелял мъжа ѝ, той казал: „Ти си следващата“. След убийството тя живее на друго място и се страхува да се върне в дома им.

Жената потвърди, че

кварталният районен инспектор посъветвал мъжа ѝ да си купи електрошок

и той го направил. Съпругата изрази и недоумението си защо разследването по случая, който е ясен, се бави, и как всички я подготвят, че предстои дълъг и тежък процес.

Покрай случаите лъсна как наистина цялата държава неглижира тези очевидно задълбочаващи се процеси. В един момент започна прехвърляне на отговорности например между полицията и прокуратурата, при което МВР твърди, че то няма правомощия и само държавното обвинение може да реагира, защото може да наложи наказателна репресия. В същото време пък прокуратурата много често казва, че това били гражданскоправни отношения, че ако изобщо трябва да се намеси държавата, това трябва да направи полицията, която имала правомощията да предупреждава, включително с писмени протоколи.

Достатъчно е да се види този омагьосан кръг, за да стане ясно

как тези случаи ще се повтарят 

Защото какво да се каже за полицията, която посреща хората с думите „пак ли вие“, и за прокуратурата, която се самосезира за какви ли не глупости, но не и ако чуе от телевизионния екран от Иван Владимиров: „Не знам дали утре няма да съм поредният такъв случай на застрелян, просто защото на него му е превъртяло“. 

Да не говорим за поредните фалшиви обещания на МВР как щели да бъдат направени проверки на вече дадените оръжия, как имало „указания към областните дирекции и районни управления за още по-голямо прецизиране на мотивите, с които гражданите изискват да придобият оръжие“.

След колко много такива случаи МВР все прави проверки на службата за контрола на общоопасните средства (КОС), която дава разрешението? След много. И резултатът никакъв.

През август 2017 г. след дълго мислене

МВР дори си призна вина по случая с убийството на

42-годишната Елена, която бе застреляна от мъжа си в заведение в София. Оказа се, че обвиняемият е имал достъп до три пистолета. И понеже същата година починал служителят, който трябвало да проследи, че разрешителното на мъжа е изтекло, се оказа, че няма виновник.  МВР издава ограничителна заповед в резултат на жалбите на съпругата, но не прави нищо за оръжието.

По този скандален случай Българският хелзинкски комитет (БХК) обяви, че завежда дело срещу България в съда в Страсбург. Делото е заведено с аргумента, че държавата е била длъжна да опази живота на младата жена, но институциите не са реагирали. Според БХК полицията дори не е проверила дали съпругът убиец има оръжие. „Това убийство е можело да бъде предотвратено и държавата е отговорна за това. Ден преди убийството Елена Василева е подала нова жалба в полицията срещу съпруга си. Те не реагират и й казват да се обади на следващия ден. 

Ако те бяха реагирали веднага, вероятно животът ѝ щеше да бъде спасен“, 

обясни адвокатката на организацията. 

Да не говорим как прокуратурата също се хвалеше с проверки за това колко законно оръжие има у населението, как е раздадено, има ли изтекли разрешителни, има ли проблеми при връщането на оръжията, спазват ли си задълженията служителите от КОС. Държавното обвинение не скри шока си от това колко разрешителни и оръжия има – над 200 000 души и фирми разполагат с разрешителни 

за 340 583 единици бойно оръжие, заедно със забележете, 48 717 691 единици боеприпаси 

Оказа се, че у хората има 122 455 оръжия за самоохрана, за охранителна дейност са 13 300, за лов – 180 958. Останалите около 6000 се водят за спортни и други цели.

Проблемът очевидно не е само в неспазването на закона, а и в самите закони. Няма логика да действат нормативни актове, които дават право на толкова много хора да се въоръжат.  Стотиците хиляди пушкала очевидно служат за насилие и самоубийства, въпреки че се раздават, за да се пазят хората и да се предотвратяват престъпления. Но досега няма нито един известен случай, в който някой със законно оръжие да се е спасил, а още по-малко да е спасил друг човешки живот.

Разбира се, никой не очаква МВР да има ясновидски способности. Проблемът обаче е, че има много случаи, които биха могли да бъдат предотвратени – ако например МВР беше взело присърце оплакванията на хората – преследвани, заплашвани, тормозени или ако прокуратурата не обявяваше наред всичката съседска агресия за частноправни отношения.

Просто държавата започна да разстрелва с безхаберието вече и по домовете.

Автор: Александър Александров, Сега

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.