Държавата забрави за семействата с деца без забавачка

0

От лятото родители на деца, за които не се е намерило място в ясла, не получават компенсации, стана ясно от репортаж на БНТ тази сутрин. Бюджетът компенсира с 413 лв. месечно тези семейства, за да си помогнат със сметките за частно детско заведение или детегледачка. Сигналът за проблеми с плащането е от София, където има най-голям недостиг на места в детските ясли и градини.

От обясненията на здравното министерство, което отговаря за яслите, става ясно, че причината е в забавянето на наредбата. До лятото парите са отпускани с постановление на Министерския съвет, а след това е подготвена наредба. Тя обаче е влязла в сила чак в края на октомври – три месеца след влизането на новия бюджет в сила. Така от 1 август до 27 октомври не е имало законово основание да се изплащат тези пари на родителите, обясняват от МЗ пред БНТ.

Проверка на „Сега“ в правната система на правителството установи, че на 20 ноември са одобрени допълнителни трансфери до 872 475 лв. за изплащане на компенсации за месец юни. Очаква се забавянето да се навакса.

Компенсации получават и родителите на деца, останали без място в детска градина.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.