Дебора разби омертата: Лавина от сигнали за насилие над жени

0

МВР регистрира вълна от сигнали за домашно насилие след случая с 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора. Това заяви пред бТВ Зорница Шуманова, началник на новото звено за борба с домашното насилие в МВР.

Пострадалото момиче бе нападнато с макетен нож и ѝ бяха нанесени 21 рани, вследствие на които получи 400 шева. Освен това бе счупен носът ѝ, а косата ѝ бе обръсната.

За престъплението бе обвинен 26-годишният Георги Георгиев. По настоящем той е в ареста, но по друго дело – за заплахи срещу Дебора. По производството за телесна повреда той бе освободен, което предизвика бурно обществено недоволство и протести в десетки градове.

Колкото повече говорим

„След случая „Дебора“ имаме лавина от сигнали за домашно насилие, както и молби, които са депозирани към районните съдилища. Колкото повече говорим, толкова повече това престъпление няма да е латентно“, каза Шуманова.

Всъщност институциите се задействаха заради силния обществен натиск. През последните две седмици има стотици съобщения за арести и образувани разследвания за домашно насилие.

Малко след като случаят с Дебора стана публично известен главният прокурор Борислав Сарафов обяви нулева толерантност. Оказа се обаче, че декларацията му не съвпада с реалните действия на прокуратурата, която се бе съгласила обвиняемия Георгиев да излезе от ареста. Заради тези действия зам.-окръжният прокурор на Стара Загора Георги Видев подаде оставка от шефския пост.

След протестите в подкрепа на Дебора институциите станаха особено чувствителни по темата. Преди ден правителството обяви и 15 мерки за справяне с домашното насилие.

Стряскащо

„За първата половина на 2023 година в националната полиция са получени 1950 заповеди за незабавна и постоянна защита, издадени от районни съдилища. Имаме ръст от 18% на издадените заповеди. Имаме ръст с 40% ръст на образуваните досъдебни производства в условията на домашно насилие – това е много и е едно стряскащо число“, каза още Шуманова.

От думите ѝ стана ясно, че делата биха могли да са и повече, но често пъти жертвите на домашно насилие се колебаят преди да потърсят помощ. Шуманова обясни, че е сформирана работна група, която трябва да изготви методически указания за действие при случаи на домашно насилие.

„Те ще включват какво трябва да прави полицейският служител от телефонното обаждане, през дежурните части, през районния инспектор, до разследващия полицай – всичко ще бъде разписано.

Надяваме се това звено да подпомогне работата на всички служители в МВР и да координира работата с другите министерства. Това звено има разписани компетентности. То ще подпомогне за по-добрата работа и превенция. Едно звено не може да пребори домашното насилие. То може да е координатор между всички министерства и неправителствени организации“, обясни Шуманова=

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.