Делян Пеевски нападна военния министър

0

„Скандален е фактът, че министърът на отбраната Тодор Тагарев игнорира парламента от ритуала с бойните знамена на Богоявление. Този акт е грубо погазване на българската Конституция и унижение на парламента.

Напомням на министъра, че България е парламентарна република, а той, както и всеки министър и кабинет са назначени от парламента.“ Така Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС, напдан военния министър Тодор Тагарев в становище, публикувано на фейсбук страницата на ДПС.

„Съветвам го, уютно седнал в топлия си кабинет, да отвори Конституцията, да я прочете много внимателно и да осмисли много точно мястото си като представител на изпълнителната власт, като слуга на народа.

Още повече, че точно той – Тагарев страхливо избяга от отговорност, като не пое нито едно важно решение, което можеше да вземе сам, а прехвърляше на парламента да изпълнява евроатлантическите ангажименти на държавата. А той се оправдаваше, че пътува я за Бургас, я за друго място“, допълва Пеевски. Твърди, че Тагарев бил евроатлантик „само на думи и поза“. Настоява министърът да се яви пред Народното събрание и да обясни защо се е стигнало до скандала.  

„Няма да допуснем парламентът да бъде унижаван от един министър. Ние, парламентаристите, сме тези, които сме получили доверието на хората и ще защитим парламентарната република и конституционно установения ред на правовата държава. И няма да допуснем никой овластен да се опитва да се упражнява в собствена полза върху Конституцията, за да запази личния си интерес“, категоричен е Пеевски.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.