Добра новина: Минималната пенсия скача

0

Минималната пенсия да нарасне с 12% от 1 юли и от 467 лв. в момента да стане 523,04 лв., предлага служебното правителство, каза министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Социалната пенсия за старост също да бъде повишена с 12 на сто и от средата на годината от сегашните 247 лв. да стане 276,64 лв. на месец, предвижда проект, който вече е пускат за обществено обсъждане.

Не се предвижда увеличение на максималната пенсия, която остава 3400 лв., каза Лазар Лазаров. Пенсиите от 1 юли автоматично трябва да бъдат увеличени с 12 на сто по действащото в момента “швейцарско правило” – с 50% от инфлацията и с 50% от ръста на средния осигурителен доход за миналата година. Но за промяната на социалната пенсия за старост е необходимо решение на правителството.

Вдигането на минималната пенсия по принцип става с решение на парламента. Но с проекта за удължаване действието на бюджета от служебното правителство предлагат отговорността за повишаване на минималната пенсия да бъде прехвърлена на правителството – без значение дали е служебно или редовно. Ако депутатите одобрят внесения проект за удължаване на бюджета и след това бъде формирано редовно правителство, именно то трябва да реши каква да бъде минималната пенсия от средата на годината.

С вдигането на минималната и на социалната пенсия за старост автоматично нарастват и редица други пенсии, които се определят от тях. Например минималните пенсии за инвалидност поради общо заболяване и за инвалидност поради трудова злополука или професионална болест, пенсиите за военна инвалидност и за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност.

Ще бъдат увеличени и редица добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост. Например пенсионерите с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ, получават към определената им пенсия добавка в размер 75 на сто от социалната пенсия за старост. От 1 юли тази добавка ще стане 207,48 лв.

Ако планираното увеличение на пенсиите бъде реализирано, от 1 юли средната сума, която получава един пенсионер, ще достигне близо 800 лв., което представлява повишение с 16,8%, показват разчети на социалното министерство. Въпреки това близо 260 хил. пенсионери ще останат под линията на бедност, която тази година е 504 лв. В момента под линията на бедност са 528 хил. души.

Броят на пенсионерите в момента е 2,027 млн. От тях пенсиите на около 790 хил. души са определени под минималната пенсия, но реално получават минималната пенсия. За тази година планираните пари за изплащане на пенсиите са над 19 млрд. лв. От тях близо 10 млрд. лв. трябва да бъдат взети от републиканския бюджет, където влизат приходите от ДДС и другите данъци. За да стане това е необходимо парламентът да приеме проекта за удължаване на бюджета или депутатите да гласуват нов бюджет за 2023 г.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.