Доц. Ангел Кунчев: Ето кога ще е пикът на грипа 

0

Вече има случаи на хора, които са болни от грип. Пикът обаче се чака в края на януари и началото на февруари, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Сега сме в преходен период и започва активността на грипа. Вълната се движи с десетина дни закъснение. Минаха две-три вълни на респираторни инфекции, а последната даже бе на ентероколитни инфекции, каза той.

Няма причина за забавянето, понякога се свързва с климатичните промени, друг път с по-малкото контакти между хората заради студеното време, обясни Кунчев. Имаме 50-60 случая дневно, но за момента грипът не представлява особен проблем, категоричен бе той.

В 90% от случаите грипната епидемия е в края на януари, началото на февруари. Очевидно при нас грипът ще набира сила през декември, за да достигне епидемични нива през януари, посочи главният държавен здравен инспектор.

Интересът към грипната ваксина се увеличава всяка година. 249 200 души бяха ваксинирани допреди дни. Не е късно да се ваксинираме и сега, каза Кунчев.

Обикновено началото на грипа е доста интензивно, човек усеща, че е болен. Не може да продължи да ходи на работа или на училище – температура, главоболие и едва след това болки в гърлото, кашлица и др., описа той симптомите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.