ДОКОГА? Цените продължават да растат

0

Инфлацията в България се е свила наполовина за една година, но цените за потребителите продължават да растат. Поскъпването е най-значително при храните и горивата. На прага на студения сезон започват да тежат и разходите за отопление, съобщава БНР.

Националната статистика измери инфлация от 6,3 на сто за последния месец. Най-ниската от две години насам. Тенденцията се потвърждава и от сравнението за последната година. За септември 2022 г. годишната инфлация е била 15,6%. Тази година – към септември инфлацията е 6,3%, казва финансистът Иван Стойков и отбелязва, че цените продължават да растат, но със забавен темп.

Официалната статистика дори показва слабо изразена дефлация в сравнение с предходния месец, но тежестта от поскъпването на живота за домакинствата остава. Малката потребителска кошница поскъпва с половин процент за месец и с близо четири – от началото на годината. Защо обаче личната инфлация се разминава с официалната.

Всеки употребява различни видове стоки и услуги и плаща различни пари. В съответните количества – големината на кошницата, какво има в тази кошница и по колко, допълни Стойков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.