Доналд Тръмп се гаври: Зет му строи хотел в Белград върху срината от НАТО сграда

0

Сърбия самодоволно обяви, че е одобрила договор с компания на зетя на бившия американски президент Доналд Тръмп за „ревитализиране“ на сградата на Генералния щаб в Белград, разрушена по време на бомбардировките на НАТО през 1999 г., което си е чиста подигравка с вече неработещият военен блок.

Това потвърди министерството на строителството. В съобщението на институцията не се говори за хотел, но информацията се появи в публикация на „Ню Йорк таймс“.

Някога (преди да влезе в Белия дом през 2016 г.) самият Тръмп проявяваше интерес към проекта, но в сряда бе подписан договор с фирма на Джаред Къшнър (съпруг на дъщеря му Иванка), Affiniti Global Development.

Къшнър вече планира два луксозни хотелски проекта в Албания, като според „Ню Йорк таймс“ и в двете държави проектите ще се ползват от облекчения, дадени от правителството, и хипотетично това може да продължава дори докато тъстът на Къшнър е в Белия дом (ако спечели изборите).

Заедно с познат кадър на Тръмп

Проектът за 500 млн. долара, който включва две сгради на щаба на бившата Югославска народна армия, се реализира с участието на Ричард Гренел, който бе посланик в Германия по времето на Тръмп, но един от пратениците на Западните Балкани.

Инвестиционният фонд, създаден преди три години, е на стойност 3 млрд. долара и се подкрепя от суверенния фонд на Саудитска Арабия. Това също повдига въпроса дали потенциално връщане на Тръмп в Белия дом няма да е съпътствано от още случаи на конфликт на интереси.

Министърът на инфраструктурата Горан Весич казва в публикуваното на сайта съобщение, че това е „уважавана компания“ за обновяването на „обект, 25 години след като бе унищожен в бомбардировки“.

Според „Ню Йорк таймс“ комплексът ще включва не само хотел, но и търговски площи и музей в памет на загиналите и ранените при бомбардировките на НАТО и над 1500 жилищни помещения. Мемориалът ще бъде собственост на сръбското правителство. Теренът за хотела ще бъде отдаден под наем на предприемачи за 99 години.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.