Драконовски мерки за сигурност в Скопие за отбелязването на 151 години от рождението на Гоце Делчев

0

При изключителни мерки за сигурност България и Северна Македония отбелязват 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев – голям български революционер и идеолог на борбите за освобождението на Македония и Одринско от Османско владичество.

Засилено е полицейското присъствие около църквата „Свети Спас“ в Скопие, където са положени тленните останки на революционера.

Още от граничните пунктове между България и Северна Македония, чак до столицата Скопие, има засилено полицейско присъствие. Това са полицейски патрули, които по всяко време и по конкретни причини могат да спрат автомобилите и да направят проверка на документите. Така се случи и на екипа на БНР два пъти.

Столицата Скопие буквално е обрамчена с полиция, в небето през 5 минути летят и хеликоптери.

Изключителните мерки за сигурност се предприемат заради информацията и опасността да се стигне до напрежение и директни сблъсъци между хората от Република Северна Македония, които ще дойдат да се поклонят на гроба на Гоце Делчев, и българите, които са тръгнали от България, за да отидат в църквата „Свети Спас“.

Иначе мероприятията за честване на годишнината започват около 11 ч. българско време. На честването ще бъде президентът на РСМ Стево Пендаровски, премиерът Димитър Ковачевски и още 4-ма министри.

Очаква се българският вътрешен министър Иван Демерджиев, който от вчера е в Скопие, също да поднесе венец и да се поклони пред гроба на Гоце Делчев

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.