Дрогираният убиец с поршето „изгоря“, Франция изпрати важни документи

0

Разследването срещу Димитър Любенов, който през септември м.г. пиян и дрогиран зад волана на поршето си уби на столичното околовръстно французина Лоран Пети и рани тежко съпругата му Брижит, е на път да приключи.

В петък, 14 юли, навръх националния си празник, от Франция изпратиха документите с разпита на Брижит. Тя бе единственият очевидец, който не бе дал показания по разследването. В Софийската градска прокуратура са пристигнали и документите за медицинското състояние на жената. От тях трябва да стане ясно дали е получила средна, или тежка телесна повреда.

За да приключат разследването, от държавното обвинение първо трябва да преведат документите. След това ще започне предявяване на разследването и ще бъде внесен обвинителен акт в съда.

Катастрофата стана на 25 септември миналата година. Около 4,40 ч сутринта Брижит и нейният съпруг Лорен пътували по столичното околовръстно към летището. Прибирали се от Банско. В малкия “Форд Фокус” ги возел Петър Антонов, роднина на съпругата на един от синовете на двойката. Тогава отзад със 195 км/ч ги ударил мощният джип “Порше Панамера”, шофиран от Любенов.

Експертизи показаха, че той е карал дрогиран с кокаин и на 1,73 промила алкохол в кръвта. Малко преди да удари французите, Любенов бил спрян за проверка от полицаите Георги Малински и Любка Гечева, позната и като Буба. Дал 200 лева на Малински, за да не го тестват. Срещу сумата те го ескортирали до края на територията на 6-о РУ, в което работят. Секунди по-късно Любенов ударил форда, а полицаите, вместо да помогнат, се скрили. Те са обвинени, но наскоро съдът върна делото обратно в прокуратурата.

Самият Любенов бе задържан още след катастрофата и оттогава е в ареста, макар няколко пъти да опита да излезе на свобода. Той е обвинен, че е причинил катастрофата при евентуален умисъл, карал е пиян и дрогиран. Мъжът имал няколко предишни глоби за превишена скорост, които си плащал.

Пред магистратите по време на мерките си за неотклонение Любенов настоява, че не е искал да причини катастрофата. През март обаче съдия Атанас С. Атанасов от Софийския градски съд посочи, че има данни за умисъл. Той обясни, че Любенов от около 400 метра е можел да види форда. При скорост 196 км/ч му трябвали 300 метра, за да спре, но мъжът дори не намалил.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.