Двама задържани за злоупотреби при проекти за над 241 млн. евро на железниците ни

0

Две лица са задържани по време на претърсвания в рамките на разследване на европрокуратурата на два проекта на стойност над 241 млн. евро. Те са финансирани от ЕС и са за модернизация на железопътни участъци. Бенефициент по тях е Национална компания „Железопътна инфраструктура“, а договорите за строителство са възложени на две частни компании с международно участие, съобщиха от европрокуратурата.

Освен това, ще бъдат разпитани длъжностни лица от НКЖИ във връзка с усвояването на еврофондовете.

Първият проект е за участъка между градовете Костенец и Септември, част от жп линията София-Пловдив. Той е финансиран от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда и е на стойност над 130 млн. евро.

Другият проект е за модернизация на железопътния участък между Оризово и Михайлово. Той е част от втория етап от рехабилитацията на железопътната инфраструктура Пловдив-Бургас. Финансиран е от Кохезионния фонд в размер на над 111 млн. евро.

Работата по тези два участъка от железопътните линии все още продължава, но вече са извършени няколко плащания от страна на бенефициента към изпълнителите.

Разследването разкри факти, които биха могли да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски фондове и пране на пари. Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми, което в крайна сметка е довело до теглене на суми в брой над 5 млн. лв. от криминално проявени лица.

Над 100 полицаи и агенти от ГДНП и ДАНС участваха в обиските, извършени на 28 места в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик. Продължава разследването, за да се установи естеството и степента на предполагаемите престъпни деяния.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.