€170 000 „причини“: Бивш член на ВСС се озова с електронна гривна под домашен арест

0

Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Димов, който беше задържан в началото на месеца край Пловдив по искане на австрийските власти, днес беше освободен под домашен арест от Апелативния съд в Пловдив.

Димов обаче ще бъде контролиран с електронна гривна. Домашният арест ще се изпълнява на адреса му в София, определиха още апелативните съдии. Те отмениха определението на долната инстанция, което остави Димов в ареста. Решението на апелативния съд е окончателно.

Предстои да бъде разгледано по същество и искането на австрийските власти Димов да им бъде предаден. Те го подозират в пране на пари от банкови преводи в размер на 170 000 евро. Според искането им престъплението е извършено в периода март-май 2022 г.

Пред Апелативния съд в Пловдив адвокатът на Димов Емануил Йорданов посочи, че в Европейската заповед за арест на клиента му не са посочени време и място на извършване на престъплението и степен на участие на Иван Димов, било ясно само, че на разкрита от него адвокатска, а не лична сметка са превеждани пари.

„Документът не отговаря на формалните изисквания, в него има празни квадратчета. А и 170 000 евро са пари, които може да бъдат изпрани и в Елин Пелин, не е необходимо да се ходи до Австрия“, каза Йорданов.

Иван Димов обяви, че неговият случай ще стане емблематичен за наказателните репресии, на които може да бъде подложен един български адвокат от австрийската страна. Той се закани да изчисти името си.

Прокурорът Иван Даскалов пък се съгласи, че домашният арест е подходяща мярка, тъй като в пълна степен гарантира присъствието на Димов в процеса по екстрадиция.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.