Елеонора Митрофанова: Ако можех, бих гласувала за Костадин Костадинов или „не подкрепям никого“

0

„Ако бях български гражданин, бих гласувала за този, когото разбирам – за „не подкрепям никого“ или Костадин Костадинов (бел. ред. лидерът на „Възраждане“).“

Това обяви руската посланичка в България Елеонора Митрофанова в интервю за Мартин Карбоски, което е публикувано в неговия видеоблог в „Ютюб“.

„Защо бих постъпила така ли? Защото може би от всички да ги наречем условно опозиционни партии, той най-малкото изразява пробългарска позиция, което ми харесва. Мисля, че има балансиран подход във външната политика“, заяви още Митрофанова.

„Не, не бих казала, че той представлява руските интереси в България. Може би – „Русофилите“. Да, разбира се. Друг е въпросът, че не печелят нищо. Но по принцип това е (Николай) Малинов“, заявява Митрофанова.

В отговор на въпрос: „А финансирате ли Малинов“, Митрофанова отговаря: 

„Не, как… Не. Ние от посолството не финансираме никого“, отвръща тя.

Митрофанова подчертава, че Русия няма пари в момента да плаща нито на политици, нито на журналисти.

Руската посланичка прави и кратък анализ на политическата ситуация в България.

„В България, както и в болшинството европейските страни, се вижда разрив между населението и неговото мнение и политическия елит, който върви в мейнстрима, особено в американския мейнстрим. Историческите връзки, които съществуват в нашите отношения с България, не е възможно да бъдат разкъсани. Ще дойде време, когато всичко ще си дойде на място“, заявява Митрофанова.

„ГЕРБ е партия, която е била в управлението достатъчно дълго време, има своите силни страни, затова и вотът за тях не е изненада. Те са познати като управленци, как да го кажа- това е дракон, но свой дракон. ПП изгубиха доста от позициите си, но в коалиция с ДБ получиха добри проценти, но те също вече са познати лица“, казва тя. Митрофанова обяви, че хората искали да дойдат нови лица в политиката и направи забележка на партиите, които говорят, че обичат Русия, а трябвало да обичат България.

„Класиката казва, че икономиката управлява политиката, но сега политиката в голяма степен управлява икономиката. И за съжаление на тази база, икономката потъва“, коментира Митрофанова съвременните отношения между Москва и София, след като Русия нападна Украйна и обяви България за вражеска държава.

„А ние ще отидем ли на фронта? Как мислите?“, запита Карбовски.

„Мисля, че народът ще въстане“, отговори Митрофанова. „Ще въстане, ще е против, разбира се“, допълни тя.

„От началото на войната България е доставила въоръжение на Украйна на сумата два и половина милиарда долара“, разкри Митрофанова.

„Вашият военно промишлен комплекс бележи ръст на печалбите приблизително 173%, в сравнение с миналата година“, допълни още тя.

Решение за започване на специалната военна операция е предизвикано от необходимостта да се пресече възможността за разполагане на територията на Украйна на въоръжени сили на САЩ и НАТО и да се осигури безопасността на Донецка и Луганска Народни Републики. Русия до последния момент се опитваше да избегне този конфликт. Съществуваха всички възможности за това. Западът обаче не осъзна сериозността на нашата загриженост и позициите ни.

Руският посланик коментира и боевете за Бахмут, като заяви, че там са били направени много добри укрепления. Тя заяви още, че са имали възможност масово да бомбардират, но не са си позволили това да се случи срещу хора, които до този момент са били техни братя.

Запитана отказала ли се е Русия от Европа, Митрофанова заявява:

„Ние се преориентираме на първо място икономически към Изток. Ние сме евро-азиатска страна, но не можем да се откажем от своята идентичност. Мисля, че ще мине време и ще си идат днешните политически елити. ще минат десетина години и всичко постепенно ще си дойде на мястото.

Запитана дали има опасност България да бъде въвлечена във война срещу Русия, Митрофанова отговаря: „Мисля, че такъв риск не съществува. Но това не зависи, нито от Лавров, нито от Путин.Това зависи от вашето ръководство и позицията ви към САЩ.“

„Дай Боже, да няма Трета световна война“, допълни още тя.

„Никога не сме плащали на никакви тролове, всъщност нашите финансови ресурси са ограничени. Всичко е насочено към военните нужди и социалните плащания. В нашата политика никога не е имало нещо подобно,нито пък във външната ни политика. Нямаме пари за български тролове, дори и за журналисти“, твърди още Митрофанова.

„Народът в Русия не усеща, че се провежда военна операция. Ще ви дам и някои интересни данни. През 2022г., една година след началото на войната, ние сме на 6-о място по вътрешен брутен продукт, на 9-о по абсолютни цифри в света, а в Европа на второ място.

Хората, които си мислят, че Русия е слаба, имат много повърхностна представа. Европа не е наясно, те виждат само руснаците, които са в Европа и харчат парите си там.

Ние сме в топ 10 в развитието на науката, робототехниката, изкуствения интелект. В топ 20 по развитие на ИТ технологиите и на 23-о място в рейтина на най-добрите страни в света по данни на US News Word Roport.

Когато се въвеждаха санкциите, се говореше, че Русия ще сгромоляса, а някои дори сравниха Русия с бензиностанция. (бел. ред. „Какво има Русия? Има петрол и газ, има и оръжия. И всъщност прилича на една бензиностанция с ракети“. Думите са на тогавашният министър-председател Кирил Петков по повод руската военна инвазия в Украйна. )

Всички тези политици са в грешка“, посочи още Митрофанова.

През 2022 г. Русия се озова на 6-то място в света по вътрешен брутен продукт по ППС и на 9-то в абсолютни цифри. А в Европа сме на второ място. Страната ни е в топ 10 по развитие на науката, робототехниката, изкуствения интелект. В топ 20 сме по развитие на ИТ технологиите. На 23-то място сме в рейтинга на най-добрите страни в света по данни на US News and World Report. Сега усилено работим върху заместване на вноса, при това с невероятно темпо. Без съмнение, страната ни ще издържи това. Прогнозите бяха, че ще имаме 20% спад, а той е само 2%.

Русия няма да загине, подчерта още Митрофанова.

Европа отдавна не е субектна. С това, че Европа, и не само тя, въведе такива безпрецедентни санкции, отказа се от руския газ и петрол, тя всъщност сама се наказа. Вместо да положат усилие да не се стигне до военен конфликт, Европа и Западът по всички възможни начини подтикваха към него всичките тези 8 години.

Митрофанова посочи, че не просто не са положени усилия да бъде предотвратен военния конфликт, а дори е подтикван към него.

„През всички тези 8 години, още през 2014г., беше ясно, че това няма да свърши добре. Обвиняват ни, че безпричинно и неочаквано сме нападнали Украйна, но това не е така. Украйна беше концентрирала 150 хилядна войска готова да атакува Луганск и Донецк. За осем години Украйна построи три мощни линии на отбрана. „

Трябваше да се изпълняват само два пункта и всичко това нямаше да се случи, допълни още тя.

Според руския посланик у нас това са Минските споразумения и неутралният статут на Украйна.

Дир.бг

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.