ФИНАЛНО: Червеният кмет на Русе Пенчо Милков подари летище на милионери

0

Чист подарък – без търг и конкурс Общинският съвет на Русе единодушно предостави летището в Щръклево за безвъзмездно ползване за срок от 10 години на българската компания „Еърпорт Русе“ ООД, съобщава „Медиапул“. Дружеството е собственост на „Щраплан“ ЕООД на Антони Търницов и „Стройпроект“ ЕООД на Христо Крушарски, който е бивш президент на футболния клуб „Локомотив“(Пловдив).

Изборът на „Еърпорт Русе“ стана в рамките на четири дни, без публична процедура и други кандидати, в навечерието на предстоящите местни избори през октомври. Точката бе внесена като извънредна на сесията от червения кмет Пенчо Милков.

Условие в договора с инвеститора предвижда в срок от 2 години „Еърпорт Русе“ да извърши необходимите текущи ремонти – фугиране на писта, изграждане на ограда, видеонаблюдение, както и да изработи необходимите документи, за да бъде ползван аеропортът като гражданско летище, съобщи кметът Милков на страницата си във „Фейсбук“. Посочено е още, че инвеститорът трябва да създаде и събере необходимите съгласувания за генералния план за развитието на летището.

Ако това не се случи, община Русе ще може без предизвестие да прекрати договора, за което няма да дължи обезщетение. „В същото време всички блага, изградени от компанията, ще останат собственост на общината и ще ни изведат напред“, заяви Пенчо Милков.

Христо Крушарски

Единият от инвеститорите Христо Крушарски каза пред съветниците, че до април 2023 г. е необходимо летището да бъде сертифицирано. „Намеренията ми са сериозни. Ако гласувате днес, утре ще съм на терен“, заяви бизнесменът, цитиран от БТА.

Миналата седмица пред медии Крушарски обяви, че е готов веднага да инвестира 1.5 милиона лева, а общо инвестицията му в летището ще бъде 14 милиона евро.

Инвестиционното предложение на „Еърпорт Русе“ предвижда три етапа на развитие на летището. На първо време приоритет е ограждането на имота, ремонт на пистата и осветяването ѝ, за да има и нощни полети. Целта е с времето да са налице необходимите подобрения и лицензи, които да позволят и пътнически полети, каза Крушарски.

По думите на Антони Търницов подобренията в първия етап ще дадат възможност и други клиенти да използват летището.

„Така всеки допълнителен клиент ще е от полза и за нас, защото ще е част от възвръщането на средствата, които трябва да вложим“, каза Търницов. Той бе представен като експерт във въздухоплаването и работи по концесионния анализ на летището в Русе от 2017-а година.

Летището в Щръклево, което е на около 15-тина километра от Русе, е собственост на общината от 2014 г. То се стопанисва и управлява от общинското предприятие „Паркстрой – Русе“, което не реализира печалба от дейността на летището.

„С отдаването му на „Еърпорт Русе“ отпада необходимостта всяка година да заделяме от общинския бюджет по 100 000 лв. за охрана и поддръжка“, каза кметът Пенчо Милков.

В края на 2021 г. правителството на Кирил Петков отпусна над 2.6 милиона лева на община Русе за възстановяване на инфраструктурата на летището. Служебният министър на икономиката Даниела Везиева и транспортният министър в кабинета „Петков“ Николай Събев оптимистично заявиха, че полетите ще тръгнат още през април 2022 г., като интерес към летището имаше от авикомпанията „ГъливЕър“.

До оползотворяването на средствата обаче така и не се стигна, а причината беше спор между държавата и общината относно начина на стопанисване на аеропорта.

Днес кметът Пенчо Милков каза, че „до момента община Русе нямаше възможност да направи такива инвестиции, особено пък със средствата, отпуснати от държавата, защото за разходването им ни бе поставено незаконосъобразно условие“. По думите му за изваждането на необходимите лицензи и изработването на генералния план щели да бъдат нужни месеци и години на община Русе.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.