Гангстери от Западните Балкани контролират престъпността в Европа

0

Престъпните мрежи от Западните Балкани са се превърнали в ключови играчи както на регионалните пазари, така и на пазара на наркотици в Европейския съюз, се казва в доклад на агенцията по наркотиците на Евросъюза (EMCDDA), публикуван в понеделник и цитиран от Ройтерс.

Докладът показва, че стратегическото географско положение на страни като Албания, Черна гора, Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово, съчетано с високото търсене на наркотици, особено в Европейския съюз и Турция, са ускорили операциите на престъпните групи.

„Някои държави от ЕС се намират на маршрути за трафик, които минават през Западните Балкани, преди да влязат отново в ЕС. Това означава, че потоците от трафик могат да бъдат сложни“, се казва в доклада на агенцията, който е част от по-голямо регионално проучване, проведено между 2019 и 2022 г.

Значителни общности от въпросните държави от региона в различни страни от Европейския съюз също осигуряват набор от хора, които могат да бъдат експлоатирани или вербувани в тези мрежи и организации, се казва в доклада.

Гангстерски оперативни групи от Западните Балкани в Белгия и Холандия, където се намират и основните пристанища Антверпен и Ротердам, са важни за разпространението и вноса на наркотици в Европа. Германия, Италия, Испания, Швейцария и Обединеното кралство също са важни места за тези организирани банди, за да могат да играят роля на пазарите на кокаин, хероин и канабис в Европа, се казва още в доклада на агенцията.

Тези подобни на мафията мрежи са приели и най-новите налични технологии за подобряване на ефективността на производството на наркотици, трафика и прането на пари, допълват анализаторите.

Това включва сложно оборудване за отглеждане на закрито на канабис например, дронове за наблюдение и доставки, както използване на криптовалути за трафикиране на парични потоци от престъпната дейност и криптирани комуникации.

Западните Балкани, но също така и страните от Европейския съюз служат като убежище за престъпници, укриващи се от конкурентни банди или правоприлагащи органи.

Според доклада членове на италиански и турски престъпни мрежи избягват правосъдието, като избират да се крият в западнобалканските страни, докато руските престъпни организации се смятат за замесени в дейности по пране на пари по крайбрежието на региона.

Подобна е и картината отвъд Ламанша.

Съвсем наскоро думите на вътрешния министър Сюела Брейвърман предизвикаха скандал и остра реакция от Тирана.

Брейвърман директно обвини албанските мигранти, като заяви, че има „скок в броя на пристигащите албанци“ и те са предимно млади, необвързани мъже, които са или част от организирани престъпни банди, или участват в престъпна дейност, свързана с наркотици.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.