Георги Касапина на съд в Пловдив за зверството с Дебора

0

С Определение № 18/12.01.2024 г. по к.ч.н.д. № 37/2024 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) изпраща делото срещу 26-годишния Георги Георгиев, обвинен в причиняване на две средни телесни повреди, закани с убийство и за принуда към 18-годишната Дебора Михайлова (н.о.х.д. № 3861/2023 г.) на Районен съд – Стара Загора за разглеждане от Районен съд – Пловдив. Определението е окончателно, съобщиха от пресцентъра на Върховния касационен съд.

С определение на председателя на Районен съд – Стара Загора от 09.01.2024 г. делото (н.о.х.д. № 3861/2023 г.) е прекратено поради невъзможност на съда да образува състав и делото е изпратено на Върховния касационен съд за определяне на друг еднакъв по степен съд, който да го разгледа.

Съдебният състав на ВКС приема, че са налице предпоставките по чл. 43, т. 3 от НПК за определяне на друг равен по степен съд, който да разгледа делото. В мотивите се посочва, че делото на Районен съд – Стара Загора е образувано по внесен срещу Георги Георгиев, получил прякора Касапина, обвинителен акт за престъпления по чл. 144, ал. 3 вр. ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК, по чл. 143, ал. 1 от НК и по чл. 131, ал. 1, т. 5 и т. 9 вр. чл. 129, ал. 2 вр. ал. 1 от НК.

С определения всички съдии от Районен съд – Стара Загора са се отвели от разглеждане на делото, поради което и съдът, на който то е местно подсъдно, не може да образува състав.

В определението на ВКС се казва: „Настоящият състав, като съобрази, че страните имат право на разглеждане на делото от независим и безпристрастен съд, прие, че е налице необходимост от промяна на подсъдността. Делото следва да се разгледа от Районен съд – Пловдив, който не само е териториално близо до Районен съд – Стара Загора, но и се намира в друг съдебен район. Наред с това, промяната в подсъдността и изпращането на делото за разглеждане от Районен съд – Пловдив няма да доведе до необосновано завишаване на разходите и няма да препятства достъпа на страните, свидетелите и експертите до участие в производството.“

Общо са 17 съдиите от Районния съд в Стара Загора, които си направиха отвод по делото.

Припомняме, че инцидентът стана в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук в края на юли. Сигнал за нападението е получен около 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни обвиняемият е бил задържан за срок от 24 часа и тогава е бил в условията на вече наложено наказание „пробация“ от януари т.г. за подобно престъпление. Той е освободен с постановление на Районния съд, след като съдебният състав е счел, че според събраните доказателства по делото престъплението се квалифицира като нанасяне на „лека телесна повреда“. На 31 юли Георгиев беше задържан с постоянна мярка „задържане под стража“. За трите престъпления максималният срок на наказанието е до 10 години „лишаване от свобода“.

Случаят с насилието на Дебора Михайлова предизвика серия от протести в цялата страна.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.