Георги Митев: Труповете на животни по плажовете трябва да се изследват

0

Българската агенция по безопасност на храните трябва да предприема мерки относно труповете на животни, които изплуват по родното Черноморие. Това каза доскорошният директор на БАБХ-Бургас д-р Георги Митев.

Според него, независимо дали мъртвият добитък е с или без ушна марка, екземплярите би трябвало да се изследват от ветеринарни лекари, чиито заключения да стигнат до всички институции. Останките от животните трябва да бъдат проследени до екарисажа, обясни още д-р Митев пред „Нова нюз“.

След това плажовете, на които се появяват труповете, следва да бъдат дезинфекцирани.

По-късно от БАБХ изпратиха писмо, в което съобщават какви мерки са предприели, по повод думите на отстранения директор на структурата си в Бургас д-р Георги Митев.

Според тях, инспекторите от регионалното звено на Агенцията са съдействали на областните и общинските власти на Област Бургас на всеки етап от обезвреждането, събирането и унищожаването на трите мъртви крави, изхвърлени на бряга. Останките на трите животни са унищожени, а действията са съгласувани с областния управител на Бургас.

„Общинският ветеринарен лекар, който е служител на ОДБХ, е посетил и трите места (плаж „Корал“, плажове на гр. Черноморец), съвместно със служители на общината. Ветеринарният лекар е установил, че трите животни не са идентифицирани с ушни марки, т.е. са безстопанствени. Съдействал е на общинските служители, които съгласно чл. 133, ал. 2, т. 4 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) организират и предприемат действия за събиране и обезвреждане на умрелите безстопанствени животни. След отстраняването на животните е извършена дезинфекция на плажната ивица в широк радиус, с което се цели обезопасяването на същите, както и неразпространение на болести, вируси и бактерии, които би могъл да пренася трупът на мъртвото животно”, пише в писмото от БАБХ.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.