ГЕРБ-далавера потресе Стара Загора – електробусите за 45 млн. са за боклука

0

Стара Загора тържествено бяха пуснати в движение новите електрически автобуси. Оказа се обаче, че заради зле подготвено задание за възлагане на обществената поръчка батериите на автобусите не издържат пълен курс по градските линии.

Далаверата за 45 милиона лева се случва в града под кубинката на ГЕРБ, където кмет е близкият до Бойко Живко Тодоров.

Podlupa.bg припомня, че по проекта ще бъдат доставени нови 33 електрически автобуса и 18 двойни зарядни станции. На територията на тролейбусното депо ще бъдат изградени две комплектни трансформаторни станции с прилежащата към тях закрита разпределителна за захранване на зарядните станции.

С изпълнението на мерките по този проект количеството на фините прахови частици ще се намали с 0,72 тона годишно, което ще подобри екологичните характеристики за над 130 000 жители на Стара Загора. Общата инвестиция е близо 53,8 млн. лева, като оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ осигурява безвъзмездно 44,9 млн. лева.

Засега куците рейсове ще се движат само по две от линиите на градския транспорт –№ 3 и № 8. Причината, според управителя на „Тролейбусни и автобусни превози“ Георги Станчев, е, че не искал да ги пусне по изровените от реализацията на ВиК проекта улици на града.

Но и желаещи сред шофьорите на дружеството да ги карат не се намирали лесно, защото дори и за една драскотина по току-що излезлите от завода електробуси, те трябвало да плащат от джоба си, пише „За истината“.

Поръчката е за 33 автобуса, от тях в Стара Загора пристигнаха първите 18, останалите ще бъдат доставени поетапно през следващите месеци.

Обществената поръчка за доставката им спечели „Ел бус трак енд коуч“ ООД в състезание с 13 фирми, осем от тях отстранени от комисията на основание чл. 107 от Закона за обществените поръчки. Същото дружество, създадено преди Коледните празници в края на 2019 година, спечели и обществената поръчка за доставка на електробуси от същата марка и в Бургас.  

Още първите курсове на новите наглед луксозни автобуси показаха, че с пълен заряд на батерията един електробус не може да изпълни целодневния пробег на линия №3. Шофьори твърдят, че когато батерията падне до 20 процента, се включва авариен режим на работа и те трябва да върнат електробуса в паркинг-гаража на дружеството. И втори да поеме другата смяна по линията.

Ако в обществената поръчка вместо мощност на двигателите от 180 kw беше заложена 160 kw, каквото предложение е имало в офертите на някои от кандидатите, тогава може би с едно зареждане на четиримодулните батерии автобусите щяха да изминават по-дълъг пробег.

Още повече, че в релефа на Стара Загора няма стръмнини за преодоляване. Липсва яснота и дали при тази мощност на двигателя от 180 kw, нямаше да са по-подходящи шестмодулни батерии, с каквито са автобусите в Бургас?

И понеже ръководството на общината нарежда Стара Загора до столици като Париж и Лондон по използването на модерни електробуси, е добре да се види как те са внедрени в транспортните схеми на големите градове в Европа, Азия и други континенти.

Пътници, които вече са пътували с новите електробуси, твърдят, че температурата, особено през последните студени дни, не отговаря на гръмко рекламирания комфорт в тях. Очевидно при кратките разстояния между спирките в града, честото спиране и отварянето на вратите се губи топлина, а увеличаването на температурата в електробусите би довело до по-бързо изтощаване на батерията. Управителят на общинския превозвач обаче твърди, че е пътувал по линия 3 само по сако и при температурата от 19 градуса. 

Оплаквания в социалните мрежи имаше още в първите дни след пускането на електробусите по линиите от хора с увреждания. Според Георги Станчев на всяка спирка шофьорите трябва да задействат още преди отварянето на вратите системата за лесен достъп на гражданите с намалена мобилност, но те все още нямали изграден навик да го правят.

Няма да коментираме качествата на седалките, които управителят нарече „ергометрични“ вместо „ергономични“, нито броя на седящите места или екстрите в автобусите от последно поколение. Нито факта, че те са изключително щадящи околната среда.

Разбира се новите електробуси и зарядните станции тепърва ще бъдат оценявани експертно след пристигането на всичките 33 броя и и след изминаването на определен пробег в различни атмосферни условия.

Предстои да стане ясно и дали електронната система за таксуване на пътниците, която в останалите автобуси и тролейбуси вече четвърта година не може да проработи, ще бъде успешно внедрена. Добре, че дружеството продължава да разчита на кондукторите, иначе досега да е фалирало.

Управителят Станчев се опита да обясни пред „За истината“ множеството проблеми в системата, отстранявани софтуерно, както и тези при принтерните устройства за издаване на билети в автобусите и тролейбусите, които редовно се развалят, а на всичко отгоре са и така направени, че не връщат ресто.

Засега едва 1-2 процента от пътниците използвали мобилни приложения за закупуване на билети, но Станчев твърди, че ръководеното от него общинско дружество предлагало най-гъвкавата тарифна политика, а сега управителят проучвал и оферти за плащане чрез всички видове банкови карти.

Множество неизвестни

Отзивите за електробусите са добри, но в много по-големи градове от Стара Загора. Не знаем какъв разход на енергия е необходим за 100 км пробег. Ще бъде добре, ако общината финансира реализира отдавнашната идея на „Народен съюз“ за изграждането на собствена фотоволтаична централа, която ще снабдява с електричество 18-те зарядни станции за електробусите.

Но парцелът, предназначен за тази цел, който е собственост на държавата, все още не е прехвърлен на общината, няма и проект за централата, коментира пред „За истината“ общинският съветник от Демократична България Димитър Чорбаджиев.  

Липсва яснота и как ще процедира „Тролейбусни и автобусни превози“ с останалите си автобуси. За обслужването на всички линии в Стара Загора са необходими около 36 автобуса, твърди Чорбаджиев, а дружеството има над 80. И за всичките плаща застраховки и останалите разходи, които има и без те да са в движение.

През 2015 година със спестени средства от ОП „Регионално развитие“ община Стара Загора купи 55 дизелови автобуса на подозрително висока цена. И сега счетоводно тези автобуси струват доста пари, но ще бъде трудно да бъдат продадени. А бяха гордост на кмета Тодоров и на неговия екип.

След осем години, колкото е гаранцията на батериите на новите електробуси, когато ще се налага на определен пробег да се сменят различни елементи от тях, поддръжката им ще стане скъпа. Ще има ли дружеството финансови възможности затова? По-скоро не, защото сега то няма задължения, но няма и реализирана печалба.

Случаят е приключен – забравете!

В края на ноември 2021 година служители от Дирекция „Противодействие на корупцията“ от КПКОНПИ(Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество) започнаха проверка на двете обществени поръчки за доставката на дизеловите автобуси и на електробусите.

В началото на януари 2022 г. от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество са изпратили резултатите от проверката на Окръжната прокуратура в Стара Загора.

На въпрос образувано ли е досъдебно производство и повдигнато ли е обвинение на длъжностни лица от община Стара Загора във връзка със злоупотреби с европейски средства по двете обществени поръчки, окръжният прокурор Дичо Атанасов отговори, че през юли 2022 г. прокурор от окръжната прокуратура е отказал да образува досъдебно производство, заради липсата на достатъчно събрани доказателства за извършване на престъпление.

Отказът е потвърден и от Апелативната прокуратура в Пловдив. Окръжният прокурор на Стара Загора обаче отказа да назове името на своя колега, който е прекратил преписката, изпратена от КПКОНПИ.

Разбира се, едва ли някой е очаквал гръмко обявената акция на Комисията, оглавявана тогава от Сотир Цацаров, да завърши с обвинителен акт от прокуратурата. И все пак, колко банално!

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.