ГЕРБ И ПП дълбаят пропастта между бедни и богати

0

Първите политически сили отново постигнаха съгласие да не се променят данъците. Да не се променят високите косвени данъци, които плащат 99,99% балъци и цинично ниските, единствени в света преки данъци, подоходен от 10% и данък дивиденти от 5%, които плащат милионери и милиардери. И в резултат по Евростат разликата между 10% бедни и богати в ЕС е 5,5 пъти, а в нашата мила родина 15 пъти. Но като се имат предвид укриваните данъци с кухи фирми, по НАП – несъбираеми по към 5 милиарда години наред, разликата между бедни и богати вече у нас е към 25 пъти. Не световен, а космически рекорд. А на обществеността е известно, че американският мафиот Ал Капоне е вкаран в затвора за неплатени данъци, а не за убийства и палежи.

А депутати и управляващи не са в болшинството си милионери и милиардери, кълнат се, че ще работят в полза на народа, а решенията им водят до геноцид към пенсионери и бедни работещи с доход под критичния праг на бедност. А и този праг на бедност е неколкократно по нисък от този в ЕС, на който ние отдавна сме член. При това цените на основните хранителни стоки в страните от ЕС и у нас в много случаи са еднакви при неколкократно по високи доходи в ЕС.

И сега правителство и народни избраници се тюхкат къде да намерят 6,5 млрд. лв., за да бъде бюджетният дефицит до 3% от БВП, което е изискването за влизане в еврозоната.

Единствен от всички политици, депутати, политолози, експерти финансисти проф. Боян Дуранкев се осмелява да каже: „В дългосрочен аспект 2024 г. трябва да се мисли за преход от „плоски данъци“ към прогресивно данъчно облагане“.

Защо в дългосрочен, а не още днес, това трябваше да стане преди години, още с приемането ни в ЕС, за да не бъдем черната овца на съюза с най висока, неколкократно по-голяма разлика между 10% бедни и богати. Това той намира и за условие „за да станем европейски тип социално-икономическа система“.

Години наред в публикации настоявам за въвеждане на прогресивно подоходно облагане у нас. Когато двамата шарлатани (по президента Радев) заявиха: „няма да променяме данъците“, позволих си да напиша до президента, че като не се променят данъците, нищо няма да се промени.

Ако у нас се въведат средноевропейски норми на подоходно облагане и облагане на данък дивиденти – ето към 100 милиарда в бюджета! Ще се реши не само проблемът с бюджетния дефицит, но и ще има пари за средноевропейски пенсии, гръцки коледни и великденски добавки и още, и още.

Уважаеми пенсионери и бедни работещи, 60% негласували, във вашите ръце е въвеждането на прогресивно подоходно облагане. На намаляване на бедността между 10% бедни и богати от 25 пъти, както е у нас, на 5,5,пъти, както е в ЕС. Този проблем ще се реши, когато изпратите в парламента свои представители.
 
Акад. д-р Ганчо Попов, ректор на НБУ-трета възраст

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.