ГЕРБ очакват нови избори наесен

0

Партията ще пести от кампания през лятото, за да е готова за нов вот

Нови избори наесен ще има според депутати от ГЕРБ, както и според служители в държавната администрация, с които „Уикенд” разговаря неофициално. По думите им партията, управлявала над десетилетие, е готова на „стенд бай” да се състезава за още един парламентарен вот след изборите в САЩ. След 10 септември ще е ясно каква ще е политиката на Америка, тъй като тогава приключва вотът за държавен глава на страната.

Това държало на нокти управленския кръг на ГЕРБ, който бил готов с пари и ресурси и за нови парламентарни избори наесен, признаха неофициално депутати. От държавната администрация пък са категорични, че изборите на 9 юни са просто подготовка за предсрочен вот през ноември, а формацията на Бойко Борисов била готова за предизвикателството предвид политическата ситуация зад Океана.
За изборите на 9 юни ГЕРБ била категорична, че няма да харчи баснословни суми за агитация и кампанията щяла да протече скромно, въпреки че държавата ще плати 100 милиона за вота. Толкова се очаквало да струва и новият вот през есента, който ГЕРБ категорично очакват, но тогава партията на Борисов щяла да извади тежката артилерия. Причината да не се харчат много от средствата на партията в момента бил и фактът, че хората на Бойко Борисов били наясно, че през лятото избирателната активност е далеч по-ниска, отколкото през студените месеци.
От години ГЕРБ пазят половината си субсидия в банкова сметка, която трупа лихва и са напълно готови за избори по което и да е време. Според депутати на партията, лидерът им не разговарял с опонентите си и бивши партньори в управлението заради вота в момента, отново спрял да вдига телефона и да пуска съобщения – традиция в комуникацията му, ала отдавна уведомил колегите си да се готвят за предизборна битка през есента.
Според няколко социологически проучвания, ГЕРБ категорично е първа политическа сила, откъсвайки се на цели 9-10 процентни пункта пред ПП-ДБ. Това гарантира поне 74 депутатски места на Борисов в парламента. Така или иначе обаче, трудно би могло да се състави правителство без десните, които биха имали между 15 и 16%, или около 52-ма депутати.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.