ГЕРБ зад Румен Радев – не иска импийчмънт

0

Въпреки масираните атаки на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски към Румен Радев и директните му призиви за оставка на държавния глава, до отстраняване на президента е малко вероятно да се стигне, защото ГЕРБ са против. Най-голямата парламентарна група категорично не искала да участва в свалянето на държавния глава.

„В ГЕРБ нямаме никакъв интерес от това президентът да напусне „Дондуков” 2 и да цъфне на реалния политически терен”, призна депутат от мнозинството.

Хората на Борисов се притеснявали, че ако Румен Радев най-сетне се реши еднолично да поведе партия, той ще бъде най-голямата конкуренция на ГЕРБ на едни бъдещи парламентарни избори. Затова съвсем съзнателно не искали да го тласкат в тази посока, експериментирайки с опити за импийчмънт.

Не случайно Тома Биков от ГЕРБ тези дни подчерта, че „е много трудно Радев да бъде отстранен”. „Пеевски е председател на групата на ДПС и изразява тяхната позиция. Ние не сме обсъждали тази позиция и дали изобщо трябва да имаме такава по въпроса“, повече от ясен беше Биков.

От думите му обаче категорично пролича предпазливостта на партията по темата за Румен Радев и неговата оставка или импийчмънт.

„Може би нашата тактика е малко по-различна. Внимаваме с нашите изяви. Всяка парламентарна група има право на своята стратегия”, коментира депутатът от ГЕРБ.

Всъщност много по-голяма била вероятността Пеевски да намери ортак за свалянето на Румен Радев в лицето на БСП, отколкото на ГЕРБ. Защото омразата на Корнелия Нинова към президента можела да я доведе до умопомрачение и липса на рационален разсъдък. „Просто е – тя мрази Радев заради опозиционерите в БСП. Тя ги гони оттам, а той ги прибира”, кратко и ясно обясни поведенческите й механизми социалист от „Позитано“ 20.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.