Гергьовската салата на промоция, ама друг път

0

„Не пипай!”. Клиентка на около 70 години замръзва с краставица в ръка, след като насреща й изскача озверял продавач. „Ама аз, да купя”, опитва се да се оправдае жената. „Без пипане! Каквото ти дам, това! Ще избираш в магазина, тук аз съм шефът”, отсича търговецът.

В петъчния ден всичко на Женския пазар в столицата е „на промоция”. Но цените са по-високи, отколкото в супермаркетите. Половин София се е изсипала да напазарува гергьовска салата. И търговците, повечето от които са прекупвачи, се възползват да одерат по няколко кожи. 

Проверка

Офертите са „две за два” – за пресен лук и чесън. Но връзката, която продавачката вади зад щанда и пъха чевръсто в черна торбичка, за да не се вижда, няма нищо общо с изложената отпред. 

Проверка на „Телеграф” установи, че в изложените на показ връзки пресен лук има по 6 стръка, докато закупените са точно наполовина – спаружени и умрели, защото с пръскане за освежаване се поддържа само изложбеният ред. 

„О, ти знаеш какво е връзка? А да ти вържа един?”, гаври се с прегърбен старец търговка. След което му тика в ръцете лука и командори: „Взимай бързо, докато не съм се отказала да те обслужа. Ще ми избира той?! Къде се намираш, бе?”. 

Оферта

Рекламен трик за Гергьовден е офертата: „Домашен лук, отгледан от арпаджик”. Домашни се водят и връзките джоджен, наскубани като плевел.

Нищо общо с изложбените нямат и марулите, които са с размер на хортензия, но само напред. Комплектът за дроб-сърма е с два лева по-скъп, отколкото в супермаркета, а агнешките главички са с лев и петдесет отгоре килограма. Другата разлика е, че са пълни с кръв. „Така увеличават грамажа”, компетентно обяснява възрастен мъж. В пазарния петъчен ден освен гергьовската салата, с която клиентите се прецакват, най-много вървят ягодите. Но вкъщи установявате, че на дъното на кутията има и с мухъл. 

Двойният стандарт е и по отношение на клиентите. „Кажи, девойко, какво да ти дам” – покана към жена над 80-те. Но когато жената коментира с немощен глас, че е скъпо, продавачката я изпраща с псувни: „Ей ти, с лилавата глава, да не искаш да те посиня? Бегай, докато не съм взела сопата”. Петък преди Герговден – ден на търговеца. На Женския пазар – така.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.