Глас народен: Искаме лява партия, която да брани интересите на пенсионерите

0

Скандалът с групата на столичните социалисти общински съветници и партийното ръководство на БСП още повече засилва усещането, че социалистическата партия е в насипно състояние. Ръководството ѝ се е сталинизирало напълно и действа на принципа на единоначалието, всеки с различно мнение и позиция веднага е обявяван за враг с партиен билет. Но докато досега това бяха отделни личности, знакови лица за партията, сега се преминава на нов етап на чистка – цели партийни организации са обявявани за грешници. И ако днес това са софиянци и бургазлии, не е далеч времето, когато ще ги последват и други.

Заформи се скандал с непредвидими последици и точно в разгара му се появи проблемът с военния министър Тагарев. И партийното ръководство веднага се възползва от ситуацията, насочи вниманието и риториката си към него, за да заобиколи проблема със софийските съветници. Стана бързо ясно, че Тагарев не е предприел нищо опасно за държавата, но социалистите дни наред не престават да бълват небивалици по негов адрес. Така хем отклоняват вътрешнопартийния огън от себе си, хем показват, че са против Украйна и са на страната на руския диктатор.

Като цяло обаче напъните на социалистите да излязат отново на върха на новинарските емисии изглеждат смешни. Партията не е в кондиция, твърде назад е в партийната класация, вече нищо не зависи от нея, а напъните ѝ да се прави на важна предизвикват откровен присмех. Партийното ръководство, след като съсипа всичко, каквото можеше, се е окопало и буквално се бори да оцелява за сметка на партийния авторитет. Колкото повече се окопават, толкова повече отслабват партията си. Затова и електоралната подкрепа спада катастрофално. Да им се чуди човек на червените ръководители: говорят непрекъснато за нови избори, защо, за да отидат от пето на шесто място ли? Ясно е, че еднопартийна власт няма да помиришат, ясно е, че никой не ги иска и за съюзник. Изборите са им нужни за оцеляване. Никой не сменя ръководството в предизборен период. После ще му мислят как да продължат да управляват, унищожавайки напълно социалистическата идея.

А на страната ни е необходима една истинска модерна лява партия, която да брани интересите на бедните, на нас, пенсионерите, на работещите. База има, но партия няма. Сегашната е неспособна да стои начело, люспите ѝ са дискредитирани и никой не им вярва. Необходима е нова социалдемократическа формация, която да брани хората, за съжаление, към днешна дата нейната поява е невъзможна.
 
Светлозар Стойчев, София, за РЕТРО
 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.