И с право: Иван Гешев засипа съда с жалби срещу ВСС

0

Бившият главен прокурор Иван Гешев обжалва двата отказа на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) изрично да гласува подадената от него оставка. Той е подал две жалби пред Върховния административен съд, пише „Лекс“.

Гешев и кадровиците се сблъскаха по темата дали с уволнението му като главен прокурор, той е останал редови магистрат. Тълкуването на съвета е, че не остава. А Гешев пък смята, че мястото му се полага и той изрично трябва да бъде освободен, след като подава оставка. Оставката, освен това, би му позволила да си вземе обезщетението от 20 заплати, което не се полага при уволнение.

Сега с две жалби Гешев иска от съда преписката по случая му да бъде върната на съвета за ново произнасяне. На 12 юни компрометираният ВСС с изтекъл мандат гласува за уволнението на Иван Гешев като главен прокурор за нарушения на етичния кодекс.

Три дни по-късно президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на Гешев.

На следващия ден, 16 юни, той подаде молба до Прокурорската колегия на ВСС да бъде възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

На 19 юни преди обяд Иван Гешев депозира ново заявление във ВСС, в което каза, че не желае вече да работи като прокурор. „Предвид това не желая да бъда назначаван като прокурор във ВКП и изобщо да продължа да работя в прокуратурата и може да приемете горното като оставка“, беше написал Гешев.

Същия ден Прокурорската колегия на ВСС прие за сведение заявлението, с което Гешев отказва да се върне на работа в прокуратурата.

Десетина дни по-късно бившият главен прокурор изпрати ново писмо в съвета, в което настоява колегията да гласува изрично подадената от него оставка.

На 5 юли обаче колегията отново не излезе с нарочно решение и остави без разглеждане писмото на Иван Гешев. Беше изтъкнато, че бившият главен прокурор е оттеглил изричното си искане да бъде възстановен като върховен прокурор.

Делата на Гешев пред ВАС се движат от адвокат Радостина Константинова-Томова, която го представляваше и в производството по уволнението му пред ВСС.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.